Ljekovita kamilica

Kamilica je najraspros­tranjenija ljekovita biljka i najčešće upotrebljavan domaći lijek. Ljudi je ko­riste od pamtivijeka. Ima raznovrsnu primjenu, ne samo u narodnoj, već i u naučnoj medicini, za spoljnu i unutrašnju upotrebu.

Dobra i za kosu

Nije otrovna i škodljiva. Jed­no je od najboljih sredstava za liječenje zapaljenja kože i sluzokože, a koristi se i za liječenje čireva, pospješuje probavu, snižava temperatu­ru, ublažava bolove, smiruje grčeve, smanjuje osipe, te pomaže kod svih bolova u trbuhu. Jak čaj od kamilice, također, jača i korijen kose, plavoj kosi daje zlatast sjaj, a smeđu čini svjetlijom. U obliku čaja daje se maloj djeci i odojčadi protiv bo­lova i grčeva u stomaku i za umirenje. Olakšava varenje i ublažava nadimanje i za­tvor. Povoljno djeluje i na reguliranje menstruacije. Kamilica se može koristiti u obliku tinkture, čaja, praška, eteričnog ulja i obloga. Da bi koža lica izgledala nje­govano dovoljno je jednom sedmično umiti se čajem od kamilice. Kašiku kamilice prelijte sa dva decilitra ključale vode, zatim poklopite i ostavite da stoji 15 minuta, a ako želite jači čaj, nek stoji sat vremena. Želite li pojačati apetit, uzmite dvije kašike kamilice, prelijte s dva decilitra ključale vode, promiješajte, poklopite i os­tavite sat vremena da odstoji, a zatim procijedite. Čaj pijte hladan i nezaslađen, pola sata prije jela.

Izbjegnite greške

Ljekovitost kamilice potiče od njenog etarskog ulja, čiji je glavni sastojak azulen. Cvijet sadrži smole, gorke materije, tanine, gume i dru­ga jedinjenja. Sastojci veoma lako ispara­vaju i zato je važno da čaj bude pripremljen pravilno. Najčešća greška je dugo iskuhavanje cvijeta kami­lice, kad etarsko ulje ispari s vodenom parom. Druga greška je ako se uzme nedo­voljna količina, svega neko­liko cvjetova kamilice.

Protiv menstrualnih tegoba

Punu kašiku kamilice prelijte sa 2,5 decilitra vrelog mlijeka, proci­jedite i tople obloge stavljajte na stomak. Bolovi će ubrzo nestati

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.