Lagane vježbe u trudnoći poboljšavaju zdravlje djece

Lagane vježbe tokom trudnoće mogu da poboljšaju buduće zdravlje djeteta kontrolisanjem njegove težine dok je još u stomaku, objavili su naučnici sa Novog Zelanda i iz SAD.
Buduće mame sa viškom kilograma ili one koje su gojazne će vjerovatno roditi krupnije bebe, što povećava zdravstvene rizike u nastavku njihovog života.
Studija u kojoj su učestvovale 84 žene koje su prvi put postale majke pokazala je da je vježbanje povezano sa rađanjem nešto lakše djece.
Američki ljekari preporučuju trudnicama da redovno upražnjavaju lakše vježbe.
“Veća težina bebe prilikom rođenja povezana je sa većim rizikom od gojaznosti, a umjereno smanjenje težine pri rođenju ima dugoročan pozitivan efekat na zdravlje i umanjuje rizike kasnije tokom života”, izjavio je ljekar Pol Hofman sa Univerziteta u Ouklendu.
Postoji sve više dokaza da okruženje u materici vrši uticaj na budući metabolizam djeteta, te da su bebe koje se rode relativno teške više sklone razvoju gojaznosti u narednim godinama.
Britanski ljekari, također, preporučuju ženama da se ne ugoje tokom trudnoće i da se, kada god je to moguće, bave lakšim vježbama.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.