Labradori

Labradori imaju dvostruko krzno: meku poddlaku koja im održava tjelesnu toplinu i u hladnoj vodi, i tvrđu vanjsku dlaku s koje voda lakše odlazi. Rep labradora, najbolje opisan kao vidrin rep, debeo je u korijenu i sužava se prema vrhu. Rep se ne smije savijati preko leđa i ne smije imati kovrčavu dlaku, niti zastavice.. Rep bi svakako morao biti upravo u visini stolića za kavu i uvijek spreman da jednim zamahom počisti stolić.

Glava labradora, dosta široka, ukrašena je srednje velikim obješenim ušima . Meni nešto najdraže kod labradora , odaje stalnu pozornost i inteligenciju, i šalje jasnu poruku da se radi o pristupačnom, prijateljski nastrojenom i temperamentnom psu. Izraze lice mijenjaju s raspoloženjima, pa se tu dade vidjeti svašta: od zainteresiranosti, čuđenja, baš me briga za cijeli svijet stava, do veselja i sreće.

Najbolja osobina labradora upravo je njihov temperament. Labradori su ljubazni psi, vrlo orijentirani na ljude. Najsretniji su upravo kraj svog čovjeka. Dok su štenci ili vrlo mladi psi, donošenjem igračke u vaše krilo pozivat će vas na igru.

Vrlo su strpljivi s djecom i odlični su kućni ljubimci za obitelji. Nisu psi čuvari, premda mogu zaštitnički zalajati, ali u većini slučajeva neće nastupiti agresivnije od toga. Odlični su s ljudima, i veća je vjerojatnost da će uljeza izlizati do smrti negoli ga ozlijediti. Stabilni su, a neobične stvari, pojave ili događaji neće ih lako izbaciti iz takta. Kad ih se dobro socijalizira i odgoji, cijeli će svoj pseći život ostati pouzdani i stabilni, a njihova raspoloženja kretat će se od ‘ja sam najveća lijenčina na svijetu’ (to je ono famozno labradorsko dokoličarenje kod kuće, gdje su vrlo mirni i gotovo neprimjetni) do ‘što hoćeš da sad napravim? samo reci!’ kad s njim iziđete van.

Labradori su psi orijentirani na ljude i aktivnost, i prepušteni sami sebi nerijetko će se vidljivo dosađivati. Ako nisu trenirani, mogu postati nepodnošljivi, što zbog svoje veličine, a što i zbog entuzijazma. Netrenirani često će pribjeći uništavanju ili bijegu, kako bi potrošili energiju i suzbili dosadu. Pažnja i ljubav jednako im je potrebna kao i hrana i voda. Labrador je pas kojeg je lako trenirati, što rad na poslušnosti čini zabavnim načinom komunikacije s vašim psom. Traže puno vježbe, što je osobito važno za održavanje pristojne tjelesne težine, uzimajući u obzir apetit za hranom koji nedvojbeno krasi sve pripadnike pasmine. Uz adekvatnu vježbu, trening, puno pažnje i ljubavi dobit ćete sretnog i zdravog labradora

Source: iY Dogs

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.