Kvari li baka servis dijete

Pitate li stručnjake, reći će da bake i djedovi ne odgajaju djecu ni bolje ni lošije nego roditelji. I jedni i drugi griješe u gotovo istoj mjeri
Ljetni praznici za djecu traju dva mjeseca, dok su za roditelje to tek dvije ili, u najboljem slučaju, tri nedjelje odmora. Vrtići i igraonice su ljeti prazni, pa roditelji nerijetko tokom ljetnih praznika zahvaljuju nebesima što spadaju u sretnike koji se mogu poslužiti popularnim baka servisom. No, kad praznici završe, a djeca se vrate kući, kreću pritužbe tom istom servisu da su djeca pot¬puno razmažena. Kako pronaći zlatnu sredinu?
Bake i djedovi imaju drugačiji pristup odgoju od roditelja. Pitate li stručnjake, reći će vam da bake i djedovi ne odgajaju djecu ni bolje ni lošije nego roditelji. I jedni i drugi griješe u gotovo istoj mjeri.
Roditelji ne misle tako, pa većina smatra da se bake i djedovi petljaju u odgoj i da su mnogo popustljiviji, pa “kvare” djecu.
Istina je da su bake i djedovi popustljiviji, ali to i nije nužno loša stvar. Problem nastaje kada dijete ne zna ko je glavni, pa počinje iskorištavati situaciju u kojoj se nalazi i sluša onog člana porodice koji mu u tom momentu daje ono što želi. Kod baka i djedova često ne postoji ni dogovor ni dosljednost.
Bake i djedovi su najčešće strogi kada je u pitanju vrijeme odlaska djeteta u krevet, a popustljivi kada su u pitanju kazne i zabrane. Ako dijete kod odlaska u krevet sluša roditelje, a kada je u pitanju sređivanje sobe, pušta da to baka uradi umjesto njega, čak i kada roditelji insistiraju drugačije, ono će misliti da je odlično prošlo. A zapravo se u njegovoj glavi stvorila zbrka. Oni moraju znati pravila i red i zato je dosljednost u odgoju važna.
Pravila i dogovori u situacijama u kojima više osoba učestvuje u odgoju djeteta su neophodna. Djeca koja nemaju bake i djedove jako su zakinuta u životu i ako imate žive roditelje, pošaljite im djecu s vremena na vrijeme da ih malo razmaze. Na taj način ćete i njima pružiti priliku da pokušaju ispraviti greške koje su činili kada su bili roditelji. Pomislite da i sami, ako ste zaposleni, želite toliko toga pružiti svome djetetu, a naprosto ne stižete.
Bake i djedovi mogu nadoknaditi ono što vi uskraćujete djetetu. Ukoliko se dogovore osnovna pravila, posebno ona koje se ne smiju kršiti te ako se bake i djedovi toga pridržavaju, problema neće biti. Dijete će imati dosljedan odgoj u važnim segmentima, a kada je riječ o sitnicama, brzo će se prilagoditi razlikama u pristupu bake i djeda, odnosno roditelja.
Ako su roditelji djeteta složni, bake i djedovi će se manje petljati u važne elemente odgoja. Također, ako od njih tražimo i očekujemo pomoć, ako priskaču uvijek kada nam zatreba, nije realno očekivati da će samo ćutati i u svemu postupati kako im kažemo. Dobro je poslušati njihov savjet, no odluku o načinu na koji ćemo odgajati djecu, moramo sami donijeti. Ključ je, u svakom slučaju, u dogovoru, no u odgoju u kojem sudjeluje više osoba, roditelji vode glavnu riječ. Postupate li po pravil¬ma, ne bi trebalo biti problema jer baka servis je već generacijama najbolji servis za djecu, a na kraju, najvažnije je da su ona zadovoljna.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.