Kućni ljubimci čuvaju od hroničnih bolesti

Hoćete li odabrati psa ili mačku, odlučite sami
Vlasnici kućnih ljubimaca imaju manji rizik obolijevanja od karcinoma, niži krvni pritisak, niži nivo kolesterola u krvi i manje su skloni raznim alergijama, i to je dokazano. Također, činjenica je da takvi ljudi nisu usamljeni, imaju razvijenije društvene vještine. To se posebno odnosi na vlasnike pasa. Svu ljubav, radost i toplinu koju pružaju čupavi kućni miljenici ne utiču samo povoljno na fizičko i mentalno zdravlje, već nam pomažu da budemo bolje osobe.
Brigom o kućnim ljubimcima razvijamo svoju osjetljivost na potrebe drugih oko nas. Psiholozi i pedagozi kažu da kada jednom zavolimo neku životinju, više nije teško brinuti o njoj. Ipak, unaprijed treba znati sve obaveze koje životinje donose, kako ne bi prekasno shvatili da to baš i nije za nas. Kućnom ljubimcu je neophodno obezbijediti uslove za život, dovoljno prostora, vremena i pažnje. Osim toga, za kvalitetnu ishranu potreban je i novac. Zbog toga se često javlja dilema šta odbrati mačku ili psa?
Prije nego napravite ishitren potez znajte da pas više ovisi o ljudima. Stalno traži društvo, želi biti u sve uključen, sve ga interesira. Radoznao je, želi se igrati, šetati, trčati… S druge strane, mačka je neovisnija, često je dovoljna samoj sebi. Za takve ljude obično kažemo da su ters. Mačka se mazi uglavnom kad nešto želi. Za psa treba mnogo više novca i vremena, ali je zato odličan čuvar. Mačku opet ne zanima da li nepoznata osoba šunja oko kuće ili pretura po stanu. Međutim, za razliku od psa, sama se brine o svojoj čistoći. U svakom slučaju, radost i ljubav kakvu pružaju kućni ljubimci, neizmjerna je. Psa ili mačku, odlučite sami.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.