Koliko vremena treba da posvetite djetetu


Savjeti koji će pomoći zaposlenim roditeljima

„Kad ćemo najzad da se igramo“, pitanje je koja djeca često postavljaju svojim roditeljima. Ali koliko vremena roditelji stvarno treba da posvete svojoj djeci i kada mališan treba da shvati da mama i tata ne mogu u svakom trenutku da mu budu na raspolaganju?
Naročito djeca zaposlenih roditelja vrlo dobro znaju kako da natjeraju roditelje da im poklone dodatnu pažnju. „Nikad nemaš vremena!“ – nijedan roditelj neće ostati hladan na ovo prebacivanje i moraće da se zapita da li je djete u pravu ili ga naprosto ucjenjuje.
Raspored
– Ubjedite sebe da je mnogo važnije kako ćete provesti vrijeme sa svojim djetetom nego koliko ćete mu vremena posvetiti.
– Ako u određenom trenutku baš nemate vremena, bilo bi pogrešno da po svaku cjenu popustite pred djetetovim navaljivanjem. To ne bi bilo dobro ni za vas ni za vaše djete. Ono će sigurno primjetiti da ste u mislima negdje drugdje i da jedva čekate da se vratite svom poslu.
– Dajte djetetu ideju šta bi moglo da radi, ali izbjegavajte konkretne prijedloge, na primjer: „Nacrtaj mi nešto“. Možda je djete već cijelo popodne crtalo i sada za to više nije raspoloženo. U najgorem slučaju, osjetiće se odbačeno. Predložite mu da smisli neku lijepu igru i recite mu da ćete mu se pridružiti za pola sata. Možda će vas dočekati sa lego kockama, gomilom odabranih slikovnica ili u improvizovanoj kućici.
– Obavezno ispunite obećanje! Ako vi očekujete od njega da vas ne spopadne čim se vratite s posla, onda i ono smije da očekuje od vas da održite obećanje.
– Odvojite svaki dan određeno vrijeme koje ćete posvetiti isključivo njemu. To ne mora, ali može da bude uvijek u isto vrijeme. Tako će vaše djete moći da se osloni na to da će mama i tata, recimo uveče, stvarno imati vremena za njega i neće vas gnjaviti sve vrijeme.
– Jedan dan u nedelji trebalo bi da posvetite djetetu. Prepustite mu da samo odluči šta želi da zajedno radite. Svaku igru odigrajte do kraja. Činjenica da mu posvećujete potpunu pažnju uvjeriće ga da ga volite i pomoći mu da stekne samopouzdanje i emocionalnu stabilnost.
Pravo na odmor
I roditelji imaju pravo na odmor. U uzrastu od tri do šest godina djeca su sasvim sposobna da shvate da ne možete odmah poslije posla da dojurite u njihovu sobu i da im budete na raspolaganju. Dozvolite sebi da predahnete barem pola sata. Pokušajte da objasnite mališanu da ćete biti odmorniji i raspoloženiji za igru ako vas pusti da na miru popijete šolju čaja.
Nezaposlenim roditeljima će biti najteže da objasne djeci da činjenica da su cijeli dan kod kuće ne znači i da mogu neprekidno da im budu na raspolaganju. Koliko god je to moguće, uključite djete u svakodnevne aktivnosti. Umjesto da mu nervozno saopštite „da morate u nabavku“, recite mu „da treba da pođe s vama da vam pomogne“. Ovaj poziv djete će shvatiti kao signal da i odlazak u samoposlugu doživljavate kao zajednički provedeno vrijeme i neće se osjetiti zapostavljeno.
Imajte na umu da će vaše djete primjetiti vaše odsustvovanje zbog posla samo utoliko ukoliko ono trpi zbog toga. Ako je mama uveče umorna, ali smirena, ono se neće osjetiti zapostavljenim, pokazuju istraživanja. Mnogi zaposleni roditelji su pod velikim stresom jer postavljaju sebi prevelike zahtjeve i u svemu žele da budu savršeni. Djete neće imati ništa od toga ako vi crpite iz sebe posljednje atome snage da biste se igrali. Ono će biti sretnije ako su mu mama i tata opušteni i ako se – makar samo pola sata – stvarno igraju s njim.
Igre koje utiču na razvoj mozga

Vrijeme koje provodite zajedno maksimalno iskoristite. Ne samo za zabavu, već i za zabavu i učenje. Evo zanimljive igrice koja će kod vašeg mališana da podstakne razvoj zapažanja.
OGLEDALO
Ovo je igra koja će vašeg mališana jako dugo da zabavlja.
Situacija:
Vaš mališan se dosađuje i valja se po podu čitavo poslije podne. Pridružite mu se totalno nezainteresovano i počnite da oponašate ono što radi vaš mališan. Kad shvati šta se dešava, izvodiće čuda i, naravno, očekivaće da vi sve to ponovite.
Igra je još zanimljivija ako je igrate ispred ogledala. Prvo pokažete mališanu šta treba da uradi, ali dok prati vaš odraz u ogledalu. Vrlo brzo djete će zaboraviti da ste vi tu i zabavljaće se samo sa sobom.
Izvor: Blic

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.