Koliko tečnosti je djeci dovoljno

Dovoljno unošenje tekućine je za djecu važnije nego za odrasle, jer dječije tijelo ima veću količinu vode u sebi nego što je to slučaj kod starijih. Ukoliko djeca ne unesu dovoljno tečnosti, mogu dehidrirati, što opet kod njih može dovesti do teških posljedica.
Djeca od 4. do 7. godine života trebaju piti 0,8 litara, od 7. do 9. godine 0,9 litara, od 10. do 12. godine 1 litru, od 13. do 14. 1,2-1,3 litre i do 18. godine 1,4 do 1,5 litara tekućine.
Što se dijete više kreće i znoji, treba mu više tekućine, u najboljem slučaju voda ili sa vodom razmućeni voćni sokovi.
Za vrijeme bavljenja sportom se djeca brže griju nego odrasli. Znakovi da je dijete malo pilo su: ukoliko se djetetu nesvijesti, ako su mu suha usta, ako dobija grčeve u mišićia i ne mora često da mokri ili ako je urin tamno žut.
Kod visokih temperatura se potreba tijela za  tekućinom povećava, već kod 24-26°C bi djeca za vrijeme sportskih aktivnosti trebala piti svakih 20 minuta i praviti dovoljno pauza za odmor i da se ohlade.
Kod temperatura zraka preko 29-30°C se djeca ne bi smjela baviti sportom.
Gubitak tečnosti znojenjem bez odgovarajuće nadoknade može dovesti do toplotnog udara, sunčanice, koji se primjeti kada dijete ima blijedu i hladnu kožu i osjeća se slabo.

(zdravlje.at)

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.