Kojim bojama urediti stan

Crno-bijeli svijet
Bijela i crna boja su kroz stoljeća oduvijek bile najpopularnije, dajući upravo kroz kombinaciju svojih kontrasta osjećaj ravnoteže i smirenosti u vašem stanu
Lijevo od vas su zgrade boje breskve, s balkonom u nešto tamnijoj varijanti. Pri pogledu u desnu stranu, otkrivate novu, nebeskoplavu fasadu kuće na kojoj balkon ima tamniju boju od ostatka površine. Vaš komšija je zidove obojio u neku krem varijantu, a rođak ima jarko crvene motive u dnevnom boravku…  
No, vi zaboravite na sve to. Danas je moderno imati stan u crno-bijeloj izvedbi. Zaboravite na bež i plave i njihove varijacije. Jer, bijela i crna su kroz stoljeća oduvijek bile najpopularnije, dajući upravo kroz kombinaciju svojih kontrasta osjećaj ravnoteže i smirenosti u vašem stanu. Gotovo je nemoguće ignorirati njihov stilski i harizmatični izgled. Nije bitno da li želite istaći minimalističke enterijere ili tradicionalne sobe, bijela i crna su jednostavno – IN.  
DNEVNI BORAVAK
Nema tepiha, nego atmosferu topline daje parket koji povezuje prostorije. Preovladavaju bijeli zidovi, a da bi se postigla ravnoteža, jedan obojite u crno. Da biste neutralizirali to crnilo, na istom zidu postavite nekoliko svijetlih polica i na njih postavite dekorativne predmete, također bijele. Učinak će biti sjajan. Da biste postigli što neprimjetniji prijelaz, crni zid povežite crno-bijelim regalom i crnom kožnom foteljom. U regal ubacite i plazma tv, uz obaveznu sofu ispred koje će biti postavljen stakleni stolič za kafu. Užitak je zagarantovan.
TRPEZARIJA
Glavni dio namještaja je stol, uz kojeg idu moderne crne stolice. Umjesto pločica na zidu poželjno je koristiti crno staklo. Na prozorima su nenametljive i jednostavne “roll-on” zavjese s apstraktnim aplikacijama.
KUHINJA
Nekada su bijele kuhinje bile popularne, a onda su ih zamijenili tonovi drveta. Ipak, bijela se nikada nije dala do kraja istjerati iz ove prostorije. Oni koji danas biraju kuhinju u bijeloj boji, obično ih kombiniraju s crnim tonovima u ostatku prostorije, ali puno toga se može uraditi i kombiniranjem crne i bijele na samim kuhinjskim elementima.
SPAVAĆA SOBA
Spavaću sobu uredite u istim tonovima kao što je ostatak stana. Neka preovladava veliki bračni krevet od kože i ugradni bijeli ormar čija je jedna stranica ogledalo, dok su ostale bijele, prednje strane, “presječene” tankim aluminijskim lajsnama crne boje. To neka vam ujedno bude i jedini namještaj u sobi.
KUPATILO
U kupatilu možete malo odstupiti od crno-bijele kombinacije, ali opet vodeći računa o tome da to ne bude previše. Topli bež tonovi blago reljefnih pločica sa horizontalnim prugama, tamni ormarić i bijele sanitarije, uz obavezan naglasak na funkcionalnost i maksimalnu iskorištenost prostora.
RASVJETA
Osim zidne rasvjete u obliku bijelih reflektora kojima se može po želji mijenjati smjer snopa svjetlosti, možda je najzanimljivije rješenje rasvjeta na plafonu u dnevnom boravku, ali smještena tako da svjetlost dopire ispod cik-cak spuštenog stropa izrađenog od ploča knaufa.
JOŠ PRAKTIČNIH SAVJETA
Osjećaj jedinstvenosti prostora najlakše se postiže upotrebom istog kolorita i materijala, kao i upotrebom sličnih određenih komada namještaja ili rasvjetnih tijela. Na tamne nijanse zidova predlažemo police od svijetlog drveta ili stakla, kako bi se sačuvao osjećaj prozračnosti i ne bi pretjerano zatamnio prostor. Crno-bijela kombinacija vrlo je zahvalna za dodatke neke druge boje, ali uz određeno dozu ukusa i bez puno pretjerivanja. Uglavnom, treba biti riječ o sitnim detaljima. Klizna vrata, poput onih koje dijele trpezariju i kuhinju mogu se pokazati vrlo dobrim i praktičnim rješenjem za odvajanje dviju prostorija.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.