Koja je normalna vrijednost holesterola?

Preporučena vrijednost ukupnoga holesterola trebala bi biti manja od 5,0 mmol/l, a vrijednost LDL-holesterola manja od 3,0 mmol/l. S HDL-holesterolom je drukčije, za njega je bolje da je što viši i mora biti barem 1,0 mmol/l. Doktor će vam, ovisno o vašem zdravstvenom stanju (postojanje drugih bolesti i/ili faktora rizika), odrediti poželjne vrijednosti masnoća u krvi. Vrijednosti koje se navode kao normalne na nalazima većine laboratorija predstavljaju najčešće prosječne vrijednosti u nekoj sredini i ne upućuju na povezanost s bolešću.

Poslije menopauze u žena počinje rasti opasnost od srčanog udara, koja je najveća krajem 60-ih ili 70-ih godina, kada se razina estrogena znatno smanjuje u razdoblju od oko deset godina. U jedne od pet žena starijih od 65 godina razvije se neki oblik oboljenja srca. American Heart Assocoation izvještava da 44 posto žena koje dožive srčani udar umire u razdoblju od godinu dana, za razliku od 27 posto muškaraca. Savjet: u tim su godinama nužni redovita kontrola krvnog pritiska i vrijednosti holesterola, fiskultura te smanjen unos masnoća (prema preporuci AHA savjetuje se prehrana koja uključuje do 30 posto kalorija iskoristivih iz masti).

Rezultati studije objavljene u Journal of the American Medical Association pokazuju da uzimanje više folata putem hrane ili raznih nadomjestaka može pomoći smanjenju opasnosti od koronarne Arterije krvne žile koje opskrbljuju srce krvlju. srčane bolesti te se preporučuje dnevni unos najmanje 400 mg. Zrela, tzv. treća životna dob razdoblje je određenih životnih promjena i bioloških promjena u organizmu žene.

Suočavanje s činjenicom starenja nije lako, ali je nužno. Što se prije prihvati, lakše se proživljavaju promjene vezane uz starost, za ženu ne tako jednostavno životno razdoblje. Promjene bioloških funkcija tokom razdoblja prije, za vrijeme i poslije menopauze sa sobom donose određene teškoće, koje više ili manje utiču na psihički status i zdravlje žene. Na sreću, žene danas shvaćaju kako pozitivnim promjenama zdravstvenog ponašanja u što ranijoj dobi u starost donose miraz koji im omogućuje zdraviji i aktivniji život.

Nekad tabu-teme, kao što su depresija, Smanjeno funkcionalno djelovanje. Velika tuga, veća nego što se očekuje. u žena ili menopauza, Vrijeme posljednje menstruacije., danas su česte u časopisima, zdravstveno orijentiranim i u onima koji to nisu. Štoviše, traženje medicinske pomoći kod urinarne inkontinencije, artritisa, depresije, kućnog nasilja, neovisno o kulturama i socioekonomskom statusu, danas se smatra prihvatljivim ponašanjem.

Uz to,  medicinska istraživanja dala su odgovore na brojna pitanja vezana uz proces starenja i promjene u organizmu žene, pa se uspješno liječe mnoga bolesna stanja. Nakon pregleda osnovnih dijagnostičkih pretraga za žene u adolescenciji, 20-im, 30-im i 40-im godinama, vrijeme je da sljedeće redove posvetimo ženama u zreloj i tzv. trećoj životnoj dobi, kako bismo ih potaknuli na razmišljanje o tome da se i u tom životnom razdoblju treba aktivno brinuti o zdravlju te da se redovitim kontrolnim pregledima mogu na vrijeme uočiti promjene na određenim organima i organskim sustavima, koje se u ranom stadiju razvoja mogu uspješno tretirati i staviti pod kontrolu.

www.vasezdravlje.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.