Kantarion: Biljka za sve bolesti

Liječi sluzavost pluća, grčeve u stomaku, depresiju, bolesti bubrega, jetre, slezene, mokraćne bešike… Poznat je pod nazivima bogorodičina trava, gospin cvijet, gorac i strašno zelje. Višegodišnja je biljka i dostiže visinu do jednog metra. Listovi su joj protkani providnim tačkicama, u kojima je eterično ulje, a cvjetovi su žute boje. Ljekoviti dio biljke su cvjetovi i listovi.
Sluzavost pluća
Ljekovitost kantariona ili gospine trave odavno je poznata. Liječi sluzavost pluća, grčeve u stomaku, utiče na krv, bolesti bubrega, jetre, slezene i mokraćne bešike. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja. Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama, odlično je sredstvo za liječenje zastarjelog kašlja i astme. U narodu se upotrebljava protiv posjekotina, opekotina, hemoroida, pomaže pri zarastanju rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca i proliva. Kantarionovim uljem se mažu rane, posjekotine, opekotine i druge povrede. Preporučljivo ga je i piti razblaženo, a djeluje protiv crijevnih parazita. Dobar je za liječenje umjerene i blage depresije. Primjenjuje se lokalno za masaže, obloge, kataplazme, ali i kao začin i lijek.
Unutrašnji organi
Pomaže u liječenju krvarećih rana, kod povreda mišića, hematoma, oteklina, opekotina, uganuća i iščašenja i reumatskih oboljenja. Čaj od kantariona se pije više puta na dan za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa. Ako na pakovanju nije drugačije naglašeno, pravi se od 200 ml ključale vode i kašičice suhog cvijeta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen. Ako sami berete kantarion, pazite da je s ekološki čistih površina i da je bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja saobraćaj.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.