Kanarinci za početnike

Kupovina kanarinca je velika odgovornost. Briga i održavanje zdravih kanarinaca je važna za svakog  novog  vlasnika. Ovaj brzi vodič će vam pomoći da pružite svom  kanarincu najbolju njegu.
Kanarinci jedu puno sjemenki, ali također trebaju dovoljnu količinu voća i povrća za uravnoteženu prehranu. Kanarinci se relativno lako uzgajaju i ženke su dominantnije i neće dozvoliti mužjaku da se približi gnijezdu.
Domaći kanarinci su uglavnom šareni, društvena su bića koja su vrlo popularni kao kućni ljubimci . Nezahtjevajuća stvorenje za  brigu oko njih,  zahtijevaju samo minimalni prostor, vrijeme i finansijska ulaganja. Zauzvrat, kanarinac vlasniku omogućava  uživanje u društvu svojih ptica 10 do 15 godina. Kanarinac sam po sebi će biti savršen sadržaj, pjevajući vam veselo ili ako više volite, možete kupiti cijelo jato.
Odaberite odgovarajući kavez za vašeg kanarinca. Budući da su društvena bića, ne bi trebalo biti nikakvih problema ukoliko imate više od jednog u isto vrijeme, ukoliko je kavez dovoljno velik. Odaberite kavez koji je dizajniran tako da omogućava prostor za horizontalni let. Za jednu pticu, najmanji potrebni prostor je 46 cm visok 46 cm širok i 46 dubok. Dodati svakih 15 cm na svaku dimenziju za svaku dodatnu pticu.
Postavite kavez na području gdje je ograničen iznos buke i umjetne rasvjete, jer to pticu previše potiče i uznemirava. Kada donesete u svoj dom pticu, smjestite ih u kavez sa hranom i čistom vodom i ostavite ih na miru. To će potrajati nekoliko sati dok se u potpunosti naviknu  na svoju novu okolinu a minimizirajte svoje interakcije s njima u početku.
Uspostavite raspored hranjenja za vašeg kanarinaca. Ponudite im novu hranu i svježu vodu svaki dan u približno isto vrijeme. Osim specifičnih sjemenki, kanarinac uživa jesti komadiće svježeg voća, kao što su jabuke i banane i organski uzgojeno povrće, poput špinata.
Iskoristite trenutak dok se vaša ptica zanima sa hranom da promjenite papir sa dna kaveza. To bi se trebalo mjenjati na dnevnoj bazi kako bi se osiguralo zdravlje vaših kanarinaca.
Promatrajte svoje ptice. Kada primjetite znakove parenja, počnite postavljati materijale u kavez koji bi mogli odgovarati gnijezdu, kao što je čista slama unutar kaveza. Također ubacite i koru od hljeba u obroke kako bi se poboljšala prehrana i energija vaše ptice. Kod parenja kanarinaca moguće je proizvoditi jaja do 6 puta godišnje, ali za većinu parova umnožavanje se javlja dva ili tri puta godišnje.
Budite oprezni prilikom čišćenja kaveza, tako da ne ometate gnijezdo ukoliko je došlo do parenja. Kada su se pilići izlegli, otprilike 15 dana  im je potrebno da poraste perje i barem još 7 dana dok ne počnu sami jesti.
Prebacite bebe u drugi kavez nakon što su u stanju sami se  hraniti, ili ako uvidite bilo koje znake fizičkog odbacivanja ili zanemarivanje od strane roditelja. Možete ih zadržati blizu kaveza da bi smanjili anksioznost razdvajanja i samim tim omogućit nastavak interakcije između potomstva i svojih roditelja. Hrana za kanarince treba biti namočena i omekšana prije nego se ponudi ovako mladim pticama.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.