Kako zaustaviti svoje dijete da stalno govori: “Neću!”?

Smješno  je kako naša djeca upijaju neke naše vlastite riječi  te ih oponašaju i često nam ih vračaju nazad.  To je tako iritantno da dvogodišnjak kaze “neću”! Uglavnom poželite da nikada prije niste izgovorili riječi  “ne ili neću ” pred njima.
Još jedna zanimljiva stvar o riječi “ne” je da je ona ustvari vrlo moćna. U stvari, u bilo kojem obliku borbe  za vlast, osoba koja je u položaju da izgovara “ne” je ustvari u  snažnijem  položaju. Jedan od načina da se prevlada ovaj hendikep je da preformulišemo  naše zahtjeve I damo im izbor sa riječima “kada / tada” . Na primjer, zamolili ste svoje dijete da pokupi igračke, a ona je odgovorila sa “ne”.
Razmislite o tome šta je to što ona voli da radi , što bi se normalno desilo nešto kasnije, njen popodnevni slatkiš, ritual čitanja bajki, izlazak u šetnju ili parkić, itd.
Zatim odaberite  dvije radnje govoreći: “Kada pokupiš sve svoje igračke, onda za nagradu možeš dobiti kinder jaje. “Ako se vaše dijete žali na prijedlog, ostanite odlučni I  čvrsti,  mirno ponavljajući , kada i/ tada scenarij.
Kada koristite kada / tada opciju, budite oprezni da se to ne pretvori u nagradu za dobivanjem nečeg posebnog. Umjesto toga, jednostavno odaberite  dvije stvari koje bi svakako uradili ili dali djetetu, tako da ono što ona ne želi raditi se mora dogoditi prije nego što ona želi da se dogodi. To je neka vrsta “uradi prije igranja” filozofije koja će imati mnogih prednosti za našu djecu kroz život.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.