Kako ušutkati male “psovače“

Psovanje je, kažu psiholozi, najsigurniji način da se djeca osjećaju odrasla. Nerijetko psuju kako bi izazvala reakciju. Vole privlačiti pažnju. Zbog toga je veoma bitno da znate pravi način kako da ušutkate malog „psovača“.
Slijedi kazna
Nemojte ga kažnjavati kad prvi put opsuje, već stavite ispred sebe i objasnite zašto ne treba koristiti određene riječi, bez obzira što ih koristi neko od odraslih. Stavite mu do znanja i to da će ubuduće biti kažnjeno. Od početka zauzmite stav da nećete tolerisati jezik koji upotrebljava i toga se držite. Ukoliko čuju neku riječ za čije značenje nisu sigurni, uvijek mogu da vas pitaju, bez straha da ćete ih kazniti. Ne možete tek tako reći djeci da ne smiju izgovarati neke riječi. Nije loše da mu ponudite alternativu.
Smislite smiješnu i luckastu jezičnu tvorevinu koja će dijete nasmijati. Budite sigurni da će vas odmah početi imitirati i da će, sasvim sigurno, ružne riječi dobiti zamjenu.
Pokažite reakciju
Što im više pažnje poklanjate, to će djeca bolje shvatiti moć njihovih riječi. Pažnja, zapravo, ohrabruje djecu da ponavljaju ružne. Jednostavni, smireni odgovor je najbolji pristup rješavanju problema. Ako je vaše dijete malo (od dvije do četiri godine), i ne shvata šta je kazalo, ignoriranje može nekada biti produktivno. Ako istrajava na takvom izražavanju, odreagirajte na način lišen emocija, poput: „Nije lijepo to što si rekao/la.“
Dešava se i da je ono što vaše dijete kaže smiješno, ali pokušajte se suzdržati. Čujete li na televiziji neku ružnu riječ, pokažite djetetu da to ne odobravate. Ne možete očekivati da vaše dijete ima bolji rječnik od vas. Ako ste ljuti i iznervirani, pripazite šta i kako govorite pred djecom. Omakne li se psovka, obavezno se izvinite.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.