Kako smanjiti krvni pritisak?

U 1990 se vjerovalo da je to šećer, u 2000 masti a osobu koja ne vodi računa o svojoj prehrani kao  negativca ovog desetljeća?
Sol. U novom izvještaju Američkog Instituta za medicinu sugeriraju da snižavanje “natrij potrošnje 2.300 miligrama dnevno može spasiti 100.000 života svake godine, jer će se samim tim  smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska.
No, dok natrij povećava krvni pritisak, drugi ga mineral- kalij snižava. Istraživanje sa Sveučilišta Loyola je utvrdio da je omjer unošenja natrija i  kalija važnija od uzimanja bilo kojih minerala. Studija autora Paul Whelton, pokazalo je da osobe s najvišim  omjerom natrij-kalij u njihovoj mokraći imaju za 50 posto veću vjerojatnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti od onih snižim omjerima.
“Visok nivo kalija može djelovati kao diuretik, što onda uzrokuje  izlučivanje natrija”, kaže Whelton. “Ili kalij može proširiti i opustiti mišiće u stjenkama krvnih žila.
“Također utvrđeno je da Minerali smanjuju rizik od moždanog udara, ali “većina Amerikanaca uzima samo pola njihove preporučene doze [4.700 miligrama dnevno]”, kaže Whelton. Posebno je dobro konzumirati špinat, paradajz, repa, grah, dinja, krompir i banane.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.