Kako saznati da Vaši roditelji trebaju pomoć?

Jedno je sigurno: Vaši roditelji neće nikada prvi tražiti pomoći!

Starenjem naši roditelji i dalje imaju jaku želju da ostanu neovisni i da imaju kontrolu nad svojim vlastitim životom što je duže moguće.

Možda ćemo i mi biti isti i razmišljati na isti način kada dočekamo starost.Posljednja stvar koju želite je da postane teret za svoju djecu.

Međutim usljed nekih oboljenja kao što su posljedice od moždanog udara, teške povrede zbog pada, ili njihove kognitivne situacije, kao što je napad od demencije sve ovo može dovesti do opasnosti  kako za stariju osobu tako i za druge ukućane , primjerom ostavljanja upaljenog štednika, otvorenog plina itd.

Jedan od načina da se izbjegne ovo je za početak praćenje fizičkih i mentalnih sposobnosti Vaših roditelja, a zatim istražiti vaše mogućnosti da obezbjedite pomoć starijim članovima svoje porodice. Osoba koja će provoditi vrijeme sa njima i pomoći im u obavljanju rutinskih aktivnosti svakog života kao što su: kupanje, oblačenje, toalet, kretanje od mjesta do mjesta,hodanje i pripremanje obroka.
Dovoljno je teška odluka  da trebate tražiti pomoći za vaše roditelje a mi Vam možemo olakšati i ponudititi najbolju opciju koja odgovara njima i njihovim potrebama.

 

 

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.