Kako pripremiti dijete na dolazak nove bebe

Dolazak nove bebe u porodicu može biti buran događaj. Poznato je da starije dijete obično zna tražiti bracu ili seku, i da budu jako uzbuđeni i nestrpljivi, ali kada se to desi, uzbuđenje se zamijeni sa nervozom, neprijateljstvom i regresijom.
Ukoliko pomognete svom starijem djetetu da nađe svoje mjesto u proširenoj, dinamičnoj porodici, prinova može proći glatko.
Razmotrite razliku u godinama
Kada želite pripremiti svoje dijete na dolazak nove bebe važno je da uzmete u obzir razliku u godinama, kako biste se i vi mogli pripremiti na moguće reakcije vašeg djeteta. Uobičajena razlika u godinama u zapadnoj kulturi je 2-4 godine.
Prema dr.Lawrence Kutneru, američkom dječijem psihologu, to je obično doba u kojem se djeca po prvi put odvajaju od roditelja i iz tog razloga lako može doći do pojave nekih regresija. Mokrenje u gaćice, cuclanje prsta i neke već prevaziđene radnje, mogu se ponovo javiti nakon rođenja nove bebe. Veoma mala djeca mogu se lako prilagoditi, ali mogu biti zahtjevniji po pitanju vremena provedenog sa roditeljima. Dok će starijoj djeci trebati više vremena da se prilagode na situaciju i da prihvate svoju novu ulogu u porodici. Objašnjavanje stvari koje vaše četvorogodišnje dijete može da uradi, a tek rođena beba ne, može pomoći da ne dođe do regresije. Kod mlađe djece je lakše samo igorisati znakove regresije i oni će proći kako dijete odrasta; obraćanje pažnje može samo regresiju produžiti.
Uključite starije dijete što je više moguće

Starije dijete može tražiti smisao svoje uloge u porodici, pogotovo ukoliko je bilo najmlađe ili jedino prije rođenja bebe. Najmlađe dijete se može početi pitati je li nova beba tu da njega zamijeni, pogotovo ukoliko beba naslijeđuje sve njegove stvari i krevetac, pa i igračke. Uključivanje starijeg djeteta u vaše planove za novu bebu može dugo potrajati do perioda dok se ono ne osjeti sigurnim u svoju ulogu u porodici. Mlađa djeca obično uživaju da pomažu roditeljima i da im udovoljavaju. Pitajte svoje dijete šta misli koju posteljinu ili odjeću trebate odabrati za bebu. Starije dijete možete pitati da vam kaže koja mu se imena sviđaju da dadnete novoj bebi. Ovo naravno ne znači da morate prihvatiti ime koje vam ono predloži, već da uzmete u obzir i njegovo mišljenje kao i njegova osjećanja i da mu pomognete na taj način da pronađe svoje mjesto u porodici. Kada se beba rodi starijem djetetu možete dati neke sitne zadatke da se osjeća korisnim i uključenim u novim porodičnim dešavanjima. Npr. možete ga pitati da odabere igračke koje bi se novoj bebi svidjele. Ovo ne znači da vaše starije dijete treba postati rob novoj bebi, već samo da iskoristite prirodnu djetetovu želju da pomogne.
Provodite dosta vremena jedan na jedan

Trudite se da provodite dosta vremena sa djetetom i prije i nakon rođenja bebe. Istaknite stvari koje starije dijete može da uradi, a beba ne. Npr. bebe ne mogu gledati crtane filmove, jer bi plakale cijelo vrijeme, ali oni mogu. Bebe ne mogu ići s mamom na plivanje ili voziti biciklo. Ovo može pomoći da starije dijete osjeti da ga roditelji idalje cijene i vole. Djeca koja pokazuju znakove regresije, mogu se osjećati sigurnijim kada shvate koje sve stvari mogu raditi jer su stariji.

Što više stvari napravite da pripremite svoje dijete na dolazak bebe to će i sami događaj biti lakši. Starija djeca će tražiti odgovore od svojih roditelja kako da se ponašaju, da bi mogli da odrede svoju ulogu starijeg brata ili sestre. Također budite strpljivi, može proći i nekoliko sedmica dok vaše dijete ne prihvati bebu i svoje novo mjesto u porodici. Vremenom će zaboraviti kako je bilo dok su bili sami i neće nikada poželjeti da to bude drugačije.
www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.