Kako pravilno očistiti posudu za ribice

Čist dom za zdravu (i živu) ribicu
Ribice su jedini kućni ljubimci za koje kad ih dobijemo, u šali kažemo kako će nam brzo uginuti. Upravo zbog nepoznavanja pravila ishrane i čišćenja mnoge od njih život zaista skončaju u kanalizaciji. Vješt vlasnik očistit će kuću svoje ljubimice, tako da ona prođe sa što manje pretrpljenih trauma. – Dvije trećine vode izlijte u rezervnu posudu. Uhvatitite ribice u mrežicu i prebacite ih u posudu sa vodom, a ostatak vode prospite.
– Kod čišćenja ne smijete upotrebljavati agresivna hemijska sredstva, jer ona mogu nauditi vašoj ljubimici. Papirne maramice ili nježni ručnik kojima ćete očistiti talog bit će sasvim dovoljni.
– Naspite u posudu novu vodu do jedne trećine. Ako koristite vodu sa česme, a ne izvorsku vodu, obavezno dodajte sredstvo za čišćenje vode, naravno prateći uputstvo.
– Staru vodu zajedno sa ribicama prelijte u jednu kesu koju ćete zavezati. Kesu stavite u novu vodu kako bi ribice imale vremena priviknuti se na novu temperaturu. Ostavite ih tako u periodu od dva sata. Nakon toga oslobodite svoje ribice i pustite ih da plivaju u svom novom, blistavo čistom domu.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.