Kako podučiti dijete na tutu?

U životu vaše bebe ima i teških razdoblja. Za vas je možda ključno da naučite bebu kako da se odvikne od pelena i pređe na tutu, dok je za njih to težak period. Prelazak iz pelena na tutu neće biti lako, ali pronašli smo za vas nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.

Dijete treba samo da odluči kada je spremno za tutu. Nemojte ih gurati ukoliko nisu spremni. Postoje znakovi koji će vam pomoći da shvatite da je vaše dijete spremno za tutu, a to su da vam govori kada će piškiti u pelenu, da mu smeta kada je pelena puna i kada primjetite da je pelena preko noći ostala suha. Kada primjetite ove stvari polako pokušajte dijete navikavati na tutu.

Pustite ih da sami biraju donji veš koji žele. Kada odete u trgovinu pustite djetetu da samo izabere gaćice koje će nositi. Pokažite im gaćice i recite da su one za veliku djecu koja nuždu obavljaju na tutu. Kada dijete odabere gaćice pred njim bacite pelene i recite da je on sada veliki i da pelene nisu više potrebne.

Kada vaše dijete prvi put obavi nuždu na tutu počnite da se veselite pred njim. Skačite, plešite i smijte se kako bi dijete shvatilo da je uradilo nešto dobro. Zamolite i ostale članove domaćinstva da vam pomognu.

Svaki put kada vaše dijete ode na tutu vi ga pohvalite. Međutim, kada se djetetu ponekad omakne i u gaćice nemojte galamiti na njega, već mu recite da se drugi put malo ranije sjeti otići na tutu. Vaš zadatak je da budete strpljivi.

www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.