Kako izbjeći pelenski osip?

Koža beba je nježnija, površinski sloj osjetljiviji, potkožno tkivoSkupina sličnih stanica koje se svojim funkcijama dopunjavaju. tanje, sadržaj lipida također bitno manji, a vode ima malo više nego kod odraslih. Ni žlijezde Organi građeni od žljezdanih epitelnih stanica specijalizirani za funkciju lučenja (sekrecije). lojnice i znojnice još nisu u potpunosti razvijene. Zbog tih karakteristika koža beba lakše se isušuje, podložnija je negativnim učincima sunčeve svjetlosti i infekcijama, a osjetljiviji je i mehanizam termoregulacije.

Pelenska regija kod novorođenčadi i malih beba posebno je osjetljivo područje, jer je izloženo djelovanju brojnih agresivnih činitelja:

* Toplina, vlaga i nedostatak zraka u nepropusnim pelenama povećavaju rizik od iritacije i najčešće dovode do crvenila.
* Neprestano trljanje može izazvati izrazito crvenilo, pa čak i ranice, a pregibi preponaMjesto gdje se spaja bedro i donji dio trbuha. ostaju relativno pošteđeni.
* HigijenaZnanost o zdravlju i njegovom održavanju. neodgovarajućim sredstvima za pranje i njegu, koja mogu remetiti pH kože i prekomjerno isušiti bebinu kožu te izazvati crvenilo i bol na mjestu oštećenja.
* Razgradni produkti mokraće i stolice mogu utjecati na promjenu pH kože i dovesti do oštećenja površinskog sloja, čemu mogu pripomoći i probavni enzimi, ali i bakterijeJednostanični mikroorganizmi koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti. i gljive, kojima je takav medij idealna podloga za razmnožavanje. Studije pokazuju da odstajala mokraća na 37ºC može izazvati upalu kože, dok svježa nema takvu sposobnost.
* Koriste li se niže temperature pri strojnom pranju klasičnih pamučnih pelena (tetra pelene), treba imati na umu da deterdženti, sapuni i omekšivači mogu izazvati upalu ili pogoršati već postojeću, jer različiti enzimi i dodaci deterdžentima mogu ostati aktivni.

Pod utjecajem navedenih čimbenika, promjene na koži pelenske regije mogu varirati od laganog crvenila, preko svijetlocrvenog točkastog osipa na guzi, spolovilu i donjem dijelu trbuščića, pa sve do zadebljale kože prepune gnojnih prištića. Sve te kožne reakcije u regiji ispod pelena najčešće nose naziv pelenski osip.

www.vasezdravlje.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.