Kako biti dobra dadilja

Vaspitanje dece veliki je posao i još veća mudrost. Ako se nađete u situaciji da čuvate tuđu decu, vaša odgovornost se podrazumeva, a umešnost sa njima, pravi je izazov. Vaša vještina sada može da dođe do izražaja. Korisno je znati koji su to savjeti za pomoć u druženju sa mališanima.
Igrajte njihove igre
Igrajte igre: Klinci i klinceze obično vole kad obraćate pažnju na njih, pa naučite da igrate neke igre koje su primjerene za njihovo doba. Bebe se uvijek nasmješe na onu “Ku-kuc, ko je?”. Kad počnu da puže, verovatno će voljeti da ih nosite po kući, a sa starijima možete organizovati i igru žmire.
Gledanje filmova
Pogledajte neki crtani film. Ubacite njihov najdraži DVD ili pogledajte neki novi koji žele (naravno, primjeren njihovom uzrastu).
Gledanje filmova ne mora biti ono klasično sjedenje na kauču i buljenje u ekran. Napravite im bioskopsku atmosferu – sjedite na jastuke, iskokajte malo kokica ili nabavite neke druge grickalice i uživajte uz “ kućno kino”.
Napravite plan akcija
Djeca vole dadilje koje će ih zabaviti, uz koje će se dobro provesti. Pronađite dječije aktivnosti koje biste mogli zajedno da radite. Možda nešto kreativno kao kolaž ili pravljenje nekih ukrasa, balona. Ako ne znate šta biste izrađivali, potražite nešto na internetu, gde ima puno takvih savjeta i primjeraka. Nije loša ni gluma, ali ni čitanje i pisanje priča. Naravno, uvijek je zabavno i uz muziku, pa slobodno pjevajte ( karaoke!). Možete čak i da isplanirate neki poklon za njihove roditelje.
Mali problemi
To je što se tiče zabave, a sada o onom „prljavijem“ djelu posla. Djeca, usprkos vašoj dobroj volji za zabavom, znaju da naprave probleme. Možda samo zato jer im se spava ili su loše volje. Što god da bilo, evo kako i taj problem uspješno da rješite.  Možda su gladni. Ponudite im nešto da jedu i piju. Možda su umorni. Posljepodnevno spavanje nije loša ponuda, pogotovo ako kažete da ćete i vi odspavati malo. Možda im je samo dosadno. Promenite igru ili pitajte njih šta bi hteli da rade.
Još jedan savjet je i brzo djelovati kada djeca počnu da negoduju i loše se ponašaju.
Ono što mnogi nemaju, a trebalo bi imati, jeste autoritet. Djeca moraju da znaju da vas ne mogu “vući za nos”. Ne treba biti bezobrazan ili grub pa da se djeci pokaže ko vodi glavnu rječ i koje su granice koje ne smiju preći. Takođe, nemojte mjenjati pravila. Kad jednom nešto kažete, držite se toga, inače će mali mudraci shvatiti da mogu mjenjati vaša pravila.
Budite im i vi dobar primjer. Ako zahtjevate nešto od njih, onda se isto to očekuje od vas. Ako dođe do svađe među djecom ili se počnu neprimjereno ponašati, pokušajte da ih zbunite promjenom situacije. To obično pali. Jednostavno promjenite sobu ili prostor u kojem se nalaze ili im ponudite drugu igračku ili ih izvedite u šetnju. Promjena je dobar način rješavanja takvih situacija. Smirivanje situacije možete postići i “isključivanjem lošeg igrača” iz igre. Neka se ohladi sam na stolici sa strane, a kad se smiri, možete nastaviti da se igrate.
Budite pravedni
Pokušajte da budete što je moguće pravedniji, jer su djeca na to veoma osjetljiva – pogotovo kad su kazne, nagrade i pokloni u pitanju. Kako jednome, tako i drugome i svima ostalima, inače neće biti dobro. Kazna? Iako je katkad potrebna, svakako treba biti oprezan s njom. Najprije pitajte roditelje šta da uradite, ako ih nikako ne možete smiriti. Djecu nikad, ali nikada ne smijete tući ili udariti. To nije i ne smije biti kazna. Kazna može biti eventualno zabrana gledanja TV-a ili igranje video igrica i slično. U svakom slučaju, najbolje je da prvo pitate roditelje.


www.stetoskop.info

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.