Kako bebe spavaju

Bebe spavaju drugačije od odraslih ljudi. Odrasli mogu naglo utonuti u san, dok bebe 20-tak minuta spavaju laganim snom, a potom prolaze kroz prijelaznu fazu, prije nego dosegnu duboki san.
Ništa ih neće probuditi dok se dovoljno ne naspavaju. To znači da bebe koje jednostavno“stavimo u krevetić“ neće nužno mirno zaspati.
Gdje bi djete trebalo spavati?
Za početak, nije važno gdje beba spava. Dijete neće automatski zaspati kada ga stavite u zamračenu prostoriju, jer svjetlo mu nimalo ne smeta. Prije će mu zasmetati ako mu je prevruće ili prehladno. Vaše će dijete biti najsretnije ako zaspi uz vaše glasove i zvukove kućne atmosfere na koje je već naviklo, te mu slobodno dopustite da zaspi u nosiljci ili korpi smještenoj u onoj prostoriji u kojoj se vi u tom trenutku nalazite.
Potaknite duža razdoblja sna noću
Novorođeno dijete zahtijeva hranjenje i unos kalorija u redovnim razdobljima, i zato će se buditi kada mu tijelo pošalje signale da mu je hrana potrebna. Svoje ćete dijete potaknuti nekoliko sati u komadu tokom noći (iz početka su to 4 sata, a potom se to razdoblje produži na 5 do 6 sati), ako se pobrinete da za to razdoblje unese dovoljno kalorija.
To znači da ga trebate hraniti kada god je gladno tokom dana. Kako beba bude dobijala na težini, tako će sve duže moći izdržati između dva hranjenja. Tako da će već u starosti oko 6 sedmica, vaša beba moći spavati čak i oko 6 sati bez prekida.
Kad se dijete probudi tokom noći, za noćno hranjenje, nastojite biti što tiši, te ga hranite u krevetu. Ako mu treba promjeniti pelene, učinite to veoma brzo i obavezno pri prigušenom svjetlu. i još nešto – nemojte to učiniti vremenom za razgovor i igrice, tako da će dijete ubrzo naučiti da buđenje tokom noći ne donosi nikakve posebne povlastice.

ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.