Kada vam se roditelji usele

Kako prilagoditi dom starijim ljudima

Ako vaš roditelj koristi kolica ili hodalicu za kretanje, morate voditi računa o udaljenosti između pojedinih komada namještaja. Oni se moraju neometano kretati

Kako prilagoditi dom starijim ljudima
Pozvati ostarjele roditelje ili roditelje partnera da zauvi­jek žive u vašem domu, gesta je vrijedna pažnje i divljenja. Istina, taj budući život će biti pun izazova, ali bez obzira na to, predlažemo vam nekoliko osnovnih koraka koje morate poduzeti da biste vaš dom za njih učinili prijatnim baš kao što je bio onaj koji su upravo napustili.Neometano kretanje

Za početak, krenite od pret­postavke da ste sami starija osoba. Pitajte se da li biste mo­gli živjeti u tom domu. Vodite računa da vaši roditelji možda imaju ograničenja u pogledu snage, pokretnosti, sluha ili vida. Vrijeme je da poduzmete korake koji će učiniti da svoj dom prilagodite njihovim potrebama.

Ako vaš roditelj koristi kolica ili hodalicu za kretanje, morate voditi računa o udaljenosti između pojedinih komada namještaja. Oni se moraju neo­metano kretati. Uklonite im sa najčešće putanje sve što bi im moglo zapinjati, bilo da se radi o dječijim igračkama, malim komadima namještaja poput stolića ili taburea, magazinima ili biljkama u saksijama.

U kuhinji morate paziti da svi često korišteni aparati budu lako dostupni i da se mogu koristiti i kada roditelj sjedi. Ukoliko je izvodljivo, post­avite mali stolić u nekom kut­ku da mogu imati sve na raspo­laganju. Ako je prostora malo, postavite sklopivi stolić koji se montira na zid.

Izaberite ormare

Postavite lampe na mjesta za koja smatrate da vašim roditeljima mogu biti ugodan kutak za čitanje, vezenje ili gle­danje TV-a. Neka im prekidači lampi budu na dohvat ruke. Bolovi u leđima su česti kod starijih ljudi pa učinite sve da im pomognete da izbjegavaju istezanje ili saginjanje.

Osigurajte im odgovarajući namještaj u sobi u kojoj će spavati. Ormari moraju biti pregledni i napravljeni tako da mogu svaki komad odjeće bez problema dohvatiti. Ne ustručavajte se, otiđite na odjele namještaja za dječije sobe i kupite ormare. Ne mno­go visoke, ali duboke i sa dosta prostora.

I naravno, ono o čemu morate voditi računa je mjesto za trpe­zarijskim stolom. Ako je vaš roditelj u kolicima, jednu sto­licu od stola trajno uklonite. On mora znati da je to njegovo mjesto i njegov dom u kojem će se uvijek osjećati dobrodošao.

Period prilagođavanja

Ako smo nešto propustili, pitajte njih šta bi voljeli i kako zamišljaju vaš stan, a da u njemu žive. U sva­kom slučaju, ne trčite s odlukom da ih pozovete, ako oni imaju svoj mir negdje drugdje i ako se bojite da vam se naravi naprosto neće složiti. A možda ne bi bio loš ni dobri stari testni period. Pozovite ih da stanuju kod vas neko vrijeme, pa ćete možda onda donijeti najbolju odluku.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.