Kada je vrijeme za tutu

Britanski naučnici su otkrili da je najbolje vrijeme da roditelji djecu uče koristiti toalet ili tutu od 24 do 32 mjeseca starosti. Isto tako, pokazalo se kako je vrijeme važnije od same metode koju će roditelji koristiti.
Naučnici su posmatrali 150 mališana podijeljenih u dvije grupe, a među njima su bila i djeca starosti od 4 do 12 godina koja imaju neki oblik inkontinencije.
Rezultati su pokazali kako djeca koju su roditelji učili piškiti na tutu ili u toalet nakon 32 mjeseca starosti imaju više problema s neželjenim mokrenjem u krevet tokom noći ili dnevnim mokrenjem.
Jedan od voditelja istraživanja dr. Joseph Barone izjavio je kako je ovo prvo istraživanje koje je dalo tačno određeni vremenski okvir kada je najbolje djecu učiti korištenju toaleta.
Roditelji ne moraju osjećati pritisak, ali mogu biti proaktivni i početi s vježbama prije nego što dijete napuni 32 mjeseca.
Problemi s mokrenjem u kasnijoj dobi mogu dovesti do emocionalnih problema i potencijalno smetati u društvenim odnosima s vršnjacima.

sciencedaily.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.