Kada bebe trebaju početi nositi cipelice

Prvi koraci za bebu predstavljaju jedno od veoma važnih dostignuća. Prve korake prati razmišljanja kakva obuća je najbolja za vašu bebu. Ukoliko imate sumnji u pravilan razvoj stopala najbolje je konsultirati se sa pedijatrom. Pravilno razvijeno stopalo omogućava jednostavniji odabir prvih cipelica.

Neki pedijatri savjetuju da djeca ne bi trebala nositi cipele do napunjenih 15 mjeseci, dok drugi tvrde da su cipele potrebne čim dijete napravi prvi korak. Jedina stvar oko koje se slažu jeste da djeca koja ne hodaju, ne trebaju nositi cipele.

Što se tiče tačnog vremena kada im trebaju cipele najbolji odgovor će vam dati vaš pedijatar. Vjerovatno se odmah neće preporučiti nošenje cipele sve dok djetetu stvarno ne budu potrebne. Primarni razlog za ovo je što bosonogo hodanje pomaže razvoju stopala. Umjesto cipela djeci oblačite čarape i pape kako bi im noge bile u toplome, a čak i kada prohodaju dopustite im da hodaju bosi, barem kod kuće ili na travi i pijesku, jer je za djecu to  izvrsna vježba.

www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.