Jesam li dobra mama?

Uz malo truda, odgojite sretno dijete
Od trenutka kad ostanete trudni, pa sve dok dijete ne pođe na fakultet, postavljat ćete si jedno pitanje: jesam li dobra mama? Ako nisam, kako da budem?
Univerzalna definicija ne postoji. Prve tri godine najvažnije su u odgoju djeteta. No, baš u to vrijeme njihovi osmjesi su neodoljivi, plač neutješan, a nestašlucima nema kraja. Bez obzira na sve, od vas se traži osmijeh pun povjerenja, stroga, ali pravedna riječ, topli zagrljaj i dosljednost.
Biti roditelj teže je nego biti direktor kompanije. Ipak, kao u svakom poslu, postoje trikovi koji vam mogu pomoći. Počnite ih primjenjivati od malih nogu, no ne zaboravite na njih i kad djeca odrastu. Oni su, na neki način, krivci za sretnu porodicu.
Volim te
Mlade mame jednostavno se ne mogu odvojiti od svojih beba, ljube ih, dodiruju, maze. Neka vas ta navika ne napusti. Istraživanja pokazuju da djeca s kojom se komunicira prilikom hranjenja napreduju brže od onih s kojima se ne komunicira pri jelu. Dodiri, osmijesi i riječi pohvale također ih hrane.
Dodiri i zagrljaji su zarazni, prenijet ćete ih na djecu i to će im postati normalno i vratit će vam istom mjerom, a jednog dana neće im biti teško zagrliti brata ili prijatelja koji je imao loš dan.
To je samo jedan način na koji možemo reći volim te i stalo mi je.
Priča za laku noć
Nađite vrijeme za priču za laku noć. Odaberite slikovnice ili izmišljajte priče, takvi razgovori su od neprocjenjive važnosti. Rituali pomažu djeci u stvaranju rutine, slikovnica ili uspavanka značit će da je vrijeme za spavanje. Osmislite pjesmice za odlazak u vrtić, ručak i večeru, iznenadit će vas pozitivan učinak na dijete.
Istraživanje je pokazalo da roditelji koji prate rutinu od 30 minuta koja uključuje kupanje, masiranje djeteta i priču za laku noć uspavaju dijete brže, djeca spavaju duže i rjeđe se bude tokom noći.
Razgovarajte s bebom
Dok ste u šetnji, kad mijenjate pelene, dok pripremate obrok – pričajte. Objašnjavajte djetetu šta se oko njega događa. Dijete priča od prvog dana, njegov razgovor je plač i smijeh, vaš odgovor su riječi i rečenice koje će ga smiriti i stvoriti rutinu od koje će se osjećati bolje.
Hvalite dijete
Samopouzdanje je važno, a njegova izgradnja počinje od malih nogu. Roditelji ne misle da su pohvale ono što treba raditi od prvog dana. Iako dijete ne razumije riječ hvala, razumjet će pljesak. Spojite ručice i zaplješćite.
Riječi koje otvaraju sva vrata
Nikad nije prerano za hvala, molim i oprosti. Zvuče divno kad ih izgovori dvogodišnje dijete, a svaki zahtjev upotpunjen jednom od tih riječi teško ćete odbiti. Maleno dijete brzo će naučiti da se neke stvari ne mogu dobiti samo tako, no i da postoje riječi koje otvaraju sva vrata.
Potičite stvaranje
Svaki crtež koji dijete napravi vrijedan je pohvale. Na taj način potičete ga da i dalje razvija maštu i stvara. Teta u vrtiću će ga pohvaliti, ali tek kada ga pohvale mama i tata, on dobija svoju pravu vrijednost. Odredite kutak u stanu u kojem ćete izložiti dječije radove, napravite izložbu i pozovite komšije i prijatelje, sve to potaknut će dijete da nastavi stvarati. Ko zna čime će vas iznenaditi.
Reagirajte na plač
Roditelji često strahuju da će, skačući na svaku suzu, razmaziti dijete. To je istina kad govorimo o trogodišnjaku, ali kada je riječ o tek rođenoj bebi, pravila su drugačija.
Zadaća roditelja u prvih 12 mjeseci je “objasniti” bebi da je sigurna i zaštićena. Svaka suza neka bude mali znak za uzbunu, bez brige, imat ćete dovoljno vremena za objašnjavanje toga da suze nisu uvijek najbolje rješenje nakon što ugase prvu svjećicu na torti.
Razgovarajte s pedijatrom
Prvih šest mjeseci dijete mora odlaziti na pregled kod pedijatra. Nakon toga doktor će sam odrediti vrijeme kontrola. Vi ćete, kao savjesni roditelji otrčati u oridinaciju svaki put kada dijete kihne, što će kod nekoga izazvati podsmjeh. Ne obazirite se na to, pedijatar će stručno odgovoriti na sva vaša pitanja i smiriti vaše strahove. Posjetama i razgovorima stvorit ćete lijep odnos s pedijatrom koji će vam kasnije pojasniti i zašto dijete mora nositi kacigu dok vozi bicikl, te koliko je važno vezati ga u autu i kad idete samo do prodavnice.
Družite se s drugom djecom
Odlazak na kafu s prijateljicama i druženje s drugim roditeljima u parku dobri su za vas i vaše dijete. Vama će izlazak goditi, a vi¬djet ćete i kako dijete reagira među drugim ljudima. Što ga prije pustite među vršnjake, lakše ćete uočiti eventualne poteškoće u razvoju.
Slavite rođendane
Djeca vole puhati svjećice i pjevati “Sretan rođendan”. Ne mora to biti njihov rođendan. Torta, pokloni i druženje jednako ih oduševljavaju. Oni naprosto vole porodična druženja, a veseli ih i spoznaja da mame ili bake također imaju rođendane.
Porodica je važna, a djeca to mogu shvatiti baš kroz porodična druženja. Njegujte ih, pustite ih da vas zabavljaju. Tog lijepog perioda svi ćete se rado sjećati cijelog života.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.