Jednostavno i lako

OSVJEŽITE SVOJ DOM

Ako nemate klima-uređaj i nemate namjeru nabaviti ga, poslušajte neki od savjeta kako da rashladite kuću ili stan i bez skupih intervencija. Ti se savjeti ovih dana mogu čuti na svakom tv-kanalu, svakoj klupi u parku i za svakim stolom u ljetnoj bašti. Prisjetite ih se i osvježite svoj dom.
•    Mijenjaj namjene prostorija u stanu. Tokom dana, neka dnevni boravak bude u različitim sobama, počev od one koja je u jutarnjim satima najhladnija, do one koja je u večernjim satima ugodna. Spavaj u onoj koja je najzaklonjenija od sunca. Obično su sobe na gornjim spratovima toplije, zato se ljeti mnogi praktično presele u donji dio kuće i to je sasvim dobra odluka.
•    Na najmanju moguću mjeru tokom dana smanji korištenje aparata koji odaju toplotu – šporeta (mikrovalna pećnica će biti solidna zamjena), fena za kosu (suši kosu prirodno, to je i zdravije), pa i kompjutera. Ako ne možeš, onda bar promijeni display na varijantu sa hladnijim bojama i stavi sliku zimskog pejzaža na screensaver. Dobro je ne uključivati ni klasično osvjetljenje, bolje koristiti LED ili neko alternativno osvjetljenje.
•    Napravi dobru ventilaciju potkrovlja. Važno je da se kuća u ovom dijelu ne zagrijava previše, a u svijetu nije rijedak slučaj da se krovovi boje u neku svijetlu boju kako bi odbijali sunčeve zrake. Savršene ekološke kuće imaju travnate krovove, ali to je već futuristička zamisao uređenja doma. Kad već nema trave na krovu, može biti zelenog bilja unutar kuće – ono stvara osjećaj boravka u prirodi. Nikada ne sijeci drveće oko kuće, ne samo zato što ekolozi to traže: shvatit ćeš značaj svake grane u vrelim danima ljeta.
•    Visoki ogradni zidovi, kakve imaju porodične kuće u nekim našim sredinama, izvrstan su štit od toplote. Gradnja takvog zida podrazumijeva velike izdatke. Nije loše, a neuporedivo je jeftinije, da na balkone, pa i na prozore s vanjske strane okačiš dovoljno veliki komad bijele tkanine. Takav štit je bolji ako je deblji i ako se nakvasi svakih sat-dva u osvježivaču rublja (i miris donosi svježinu). Još jedna preporuka koja znači povratak prirodi je sadnja loze ili kakve biljke puzavice. Loza po zidovima ili vanjski zaštitni zid koji funkcionira kao ograda od loze odlična su zaštita od sunca.
•    Na prozorima i inače mora biti bilo kakva zaštita (osim mokre tkanine, ako se odlučiš za nju): žaluzine, roletne od platna ili bambusa, ili, možda, ljepive tapete, na kojima su motivi mora ili šume u hladnim bojama i koje zatamnjuju staklo. Ove tapete su sretno rješenje za prozore u kupatilima, velika stakla u hodnicima ili na stepeništu.
•    Možda ti je već poznat „rimski“ način hlađenja kuće ili stana. U ranim jutarnjim satima, (najbolje prije svanuća, kada je još noć i kada je najsvježije), pootvarati skoro sve prozore u stanu, a u kući i vrata. Nakon dobrog provjetravanja, sve zatvoriti i dan provesti u zatvorenom prostoru – u tvom domu će dobar dio dana zrak sigurno biti hladniji nego onaj vani. Tek u večernjim satima, otvoriti ponovo sve prozore. Budite pažljivi: ne boraviti na propuhu! Dok se veći dio stana zrači, ukućani se moraju skloniti u prostoriju bez propuha. I ako tokom dana otvaraš prozore ili vrata u stanu, pokušaj da stvoriš cirkulaciju zraka od hladnije prostorije ka toplijoj.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.