Jarkožuta zabranjena za spavaću sobu

Savjet stručnjaka je da svijetlom i blagom nijansom žute boje obogatite čitav prostor, dok jarku nijansu žute radije ograničite na jedan zid u prostoriji
Svaki čovjek ima svoju omiljenu boju. Neke su nam bliske i volimo ih, neke nas odbijaju, a neke baš ne volimo.
Da li je tako s razlogom ili bez, manje je bitno. Ono što je bitno, a o čemu mali broj ljudi razmišlja, jeste utjecaj boja na naše raspoloženje, pa čak i na naše zdravlje. Tople boje poput crvene, narandžaste ili žute podižu krvni pritisak, dok boravak u prostorima obojenih hladnim bojama (zelenom ili plavom) ima suprotan efekat. Vjerovatno je i to razlog zašto se u mnogim alternativnim metodama liječenja, kao važan faktor, koriste upravo boje. Žuta se koristi za aktiviranje motoričkog živca koji generira energiju za mišiće, a u terapiji se koristi za liječenje artritisa, reumatizma, probavnih problema, ekcema i hroničnog zatvora. Ako se to zna, treba razmisliti koju prostoriju u stanu obojiti u žuto. Jarka žuta nije rješenje za spavaću sobu jer istraživanja pokazuju da nas ta boja iritira ako smo joj izloženi  duže vrijeme. Zanimljivo je da je djelovanje jarkožute boje na naš organizam isti, bez obzira jesmo li budni ili spavamo. Potvrđeno je da boje djeluju na nas u oba slučaja. Razlog je činjenica da boje šalju specifične vibracije U Rusiji su provođena istraživanja sa slijepim osobama kojima su davane određene boje. Crvena je opisivana kao topla, hrapava/gruba/ nemirna i zveckava, dok su plavu uvijek opisivali kao glatku i hladnu iako su materijali kojim su se istraživači koristili bili iste i temperature i teksture. Stoga, ako volite tople boje, najbolje bi bilo da ih upotrijebite za kuhinju, trpezariju ili dnevnu sobu. Žuta podiže raspoloženje i daje vam osjećaj zadovoljstva.
Savjet stručnjaka je da svijetlom i blagom nijansom žute boje obogatite čitav prostor, dok jarku nijansu žute radije
ograničite na jedan zid u prostoriji. U terapiji se narandžasta koristi za liječenje astme, prehlade i kod problema štitnjače. No, ona istovremeno uzrokuje nemir . I s tom bojom treba biti oprezan. U dekorisanju doma, narandžasta se može koristiti samo kao akcent na nekom manjem prostoru, ili u kombinaciji s drugim, mirnijim bojama.
Nijanse jarko ružičaste, kao naprimjer magenta, bude u nama osjećaj zadovoljstva. Neki je smatraju univerzalnim
lijekom za sve boljke. Hladne boje najbolje je koristiti za spavaće sobe i kupatila. Plava potiče umirujuće osjećaje,
a terapeuti koji rade s bojama tvrde da ima antiseptička svojstva. Ipak ni s plavom ne treba pretjerivati – previše plavetnila može vas baciti u depresiju. Zbog balansa je zato najbolje uz plavu dodati još neku boju. Šta s neutralnim bojama? Mogu se koristiti bilo gdje, a ugodne su za sve osobe. Zemljani tonovi rastjeruju depresiju te stvaraju osjećaj ravnoteže i sigurnosti.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.