Jače pečeno meso povećava rizik nastanka karcinoma mjehura

Prehrana koja uključuje konzumiranje puno mesa, posebno onog jače pečenog, povećava rizik nastanka karcinoma mjehura. Predugo pečenje, prženje i roštiljanje mesa dok ne postane dijelom spaljeno, može dovesti do stvaranja hemikalija koje uzrokuju rak, pokazuju rezultati istraživanja.
Studija pokazuje kako su ljudi koji uživaju u dobro pečenom mesu dvostruko izloženiji nastanku raka mjehura nego što su to ljudi koji jedu slabije pečeno meso. Istraživanje je provedeno na više od 1700 ljudi, a rezultati su prezentirani na konferenciji o istraživanju karcinoma u Sjedinjenim Državama. Istraživači sa sveučilišta u Texasu otkrili su da je rizik najveći za one koji jedu dobro pečene odreske, kotlete i slaninu. Čak i pržena piletina i riba znatno povećavaju mogućnost nastanka karcinoma. Tri velike skupine hemikalija poznate pod zajedničkim nazivom heterociklički amini (HCA) povećavaju rizik stvaranja karcinoma za dva i pol puta. Ovo je istraživanje pokazalo da su neki ljudi genetski podložniji rizicima ovakve vrste prehrane. U istraživanju koje je trajalo 12 godina, istraživači su analizirali DNA ispitanika kako bi zabilježili razlike u načinu kako metabolizmi pojedinaca reagiraju na pečeno meso. Određena kombinacija gena neke ljudi čini i do pet puta podložnijima razvvoja karcinoma mjehura kada jedu puno crvenoga mesa. Vodeći autor studije, prof. Xifeng Wu, na predavanju za American Association for Cancer Reasearch, izjavio je :“Ovo istraživanje potvrđuje vezu između prehrane i razvoja karcinoma. Rezultati pokazuju da ljudi koji jedu puno crvenoga mesa, posebno dobro pečenog, imaju veći rizik za oboljenje od raka mjehura.“ Prema podacima National Cancer Institute, znanstvenici su do sada otkrili 17 različitih heterocikličnih amina za koje se smatra da uzrokuju nastanak karcinoma. Dobro pečeno meso već se dovodilo u vezu sa nastankom raka gušterače. Stručnjaci za karcinome smatraju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdila povezanost između učestalog konzumiranja crvenoga mesa te njegovog načina pripreme. Dr. Panagiota Mitrou iz World Cancer Reasearch Fund izjavio je: „Kada pogledamo sve dokaze koji povezuju razvoj karcinoma sa crvenim mesom, smatram da oni nisu dovoljni kako bi se sa sigurnošću reklo da konzumacija mesa dovodi do nastanka karcinoma. Uprkos tome, postoje uvjerljivi dokazi kako crveno i prerađeno meso povećavaju rizik nastanka karcinoma debelog crijeva. Upravo zbog toga liječnici preporučuju ograničavanje unosa crvenoga mesa na 500 g pečenog mesa sedmično te izbjegavanje mesnih prerađevina. Dr. Alison Ross iz Cancer Research UK, rekao je: „Vodeći uzrok nastanka raka mjehura je pušenje. Najbolji je način da smanjite mogućnost od oboljenja da prestanete pušiti. Britanska agencija za sigurnost hrane navodi kako je najbolji način za izbjegavanje nastanka opasnih hemikalija koje uzrokuju rak ne dopustiti kontakt mesa sa otvorenim plamenom ili pripremati meso na nižim temperaturama duže vrijeme. Pritom upozoravaju kako nedovoljno pečeno meso može izazvati trovanje hranom. U Ujedinjenom Kraljevstvu svake godine se zabilježi više od 10 000 novih slučajeva karcinoma mjehura. Otprilike 5000 ljudi umire od posljedica bolesti svake godine, od kojih su 90 % stariji od 65 godina.

Izvor: BBC news

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.