Izgled dječije sobe

Vodite računa o slijedećim stvarima kako bi soba Vašeg djeteta bila što funkcionalnija i ljepša
Uloga boja
Dječija soba treba biti oaza u kojoj se oni osjećaju ispunjeno i zadovoljno. Veliku ulogu tu će odigrati boje, koje poticajno djeluju na dječiju psihu. Tople boje poput žute, narandžaste i crvene ili izražajnije nijanse zelene i plave, bit će ugodne oku uz igru ili rad. U odabir boja obavezno uključite djecu i poštujte njihov izbor.
Prostor za druženje

Osim radnog dijela, u sobi osigurajte prostor za igru i druženje. Dodatne foteljice, police za igračke i pokoji slobodan kvadrat na podu ispunit će očekivanja vaše djece. Dječija soba ne smije biti samo radna već i ona u kojoj se školarci rado igraju i druže s prijateljima. Takvo shvatanje prostora će im pomoći da učenje pretvore u igru te da ga obavljaju rado i s lakoćom.
Radni sto

Položaj radnog stola u sobi je uslovljen položajem prozora i smjerom prirodne svjetlosti, koja treba osvjetljavati radnu površinu s prednje ili lijeve strane za dešnjake, odnosno s desne strane za ljevake. Ovo je izuzetno bitno, jer dobra i pravilna osvijetljenost neće uzrokovati dodatna naprezanja za oči. Položaj stola organizirajte tako da je školarcu omogućena kontrola ulaznih vrata iz sjedećeg položaja bez okretanja glave za 180°.
Police i ormarići
U neposrednu blizinu radnog stola postavite police ili ormariće za knjige. Osigurajte dovoljno prostora za odlaganje knjiga, jer će njihov broj svake školske godine biti sve veći. Osim toga, dobra preglednost i uredno posložene knjige, omogućit će i dobru organiziranost školarca u obavljanju školskih obaveza i zadataka.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.