Izbor načina čuvanja djece

Kakav način čuvanja odabrati i kako pripremiti dojenče da se navikne na vašu odsutnost? Odabir stalna i sigurna načina čuvanja ne može se smisliti na brzinu i na to morate misliti još prije no što se dijete rodi. Postoji nekoliko dobrih pravila. Važno je naći trajno rješenje kako se dijete ne bi moralo navikavati na nekoliko različitih mjesta i nekoliko različitih osoba. Njemu su potrebna uporišta, kako u prostoru tako i u osjećajima. Previše promjena u načinu čuvanja moglo bi ga uznemiriti. Prema mogućnostima koje vam se nude i prema vlastitim sklonostima, možete se opredijeliti za jaslice ili za neki posebniji način čuvanja, izvan kuće ili u njoj.

Jaslice

U jaslicama je vaše dijete u dodiru sa drugom djecom. Napreduje u prostranim i sigurnim prostorima, pod nadzorom stručnog osoblja. Postoji odgojiteljica koja će se posebno pozabaviti vašim djetetom, ali ona ima na brizi i drugu djecu. Djeci starijoj od godinu dana obično se jako sviđaju jaslice. I mlađa se djeca mogu dobro  prilagoditi takvom načinu čuvanja, ali neka od njih teže podnose buku, nametnuti ritam obroka i odmora, ili još i neke zaraze..

Čuvanje kod dadilje

Dijete će kod njegovateljice ( koja se obično i dalje naziva teta čuvalica ili dadilja) biti samo ili u društvu manjeg broja djece. Kada ispitate o kakvoj je osobi riječ, posjetili ste njen dom, saznali sve o njenom prijašnjem iskustvu, provjerili njeno zdravstveno stanje možete se odlučiti na ovaj vid čuvanja i bezbrižno se vratiti na posao.

Čuvanje u vašem domu

Naći osobu koja će diejte čuvati u vašem domu često je najmanje naporno i za majku i za dijete koje ujutro može spavati koliko želi i ne mora se privikavati na novi prostor. I u ovom slučaju je odlučujući izbor adekvatne osobe: potreban vam je neko provjeren, povjerljiv i dovoljno otvoren da može udovoljiti dječijoj znatiželji i dječijoj potrebi za kontaktom. Nedostatak ovakvog načina jeste što je on skuplji.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.