Ishrana za sretni mjauk

Mačka mora imati uravnoteženu ishranu da bi ostala zdrava i aktivna. Naučne studije pokazuju da one vole jesti više manjih obroka, ali i da se brzo navikavaju na rasporede hranjenja koje im uvode njihovi vlasnici.
Zdjela za hranu i vodu uvijek mora biti čista i kontinuirano stajati na istom mjestu koje je sigurno za mačke. Kao i ljudima, potrebna im je prava ravnoteža unosa kalorija i njihove potrošnje, na šta utječe mnogo faktora kao što su starost, psihološko stanje i nivo njihove aktivnosti.
Mačićima i skotnim mačkama je potrebno mnogo više kalorija u odnosu na neaktivne odrasle mačke koje žive u zatvorenom prostoru.
Mačija hrana je životinjskog porijekla i kvalitetnija je ukoliko sadrži više bjelančevina u odnosu na ugljikohidrate. One ne osjećaju ukus šećera i ne mogu jesti hranu za pse. Poznate su po osjetljivosti prema ukusu hrane, a neke od njih neće jesti hranu koju ne vole čak ni po cijenu gladovanja.
Većina ih ne može jesti hladnu hranu iz frižidera. U prvim sedmicama života, mačići su potpuno ovisni o majčinu mlijeku. U slučaju njegovog nedostatka, hrane se mlijekom sa manje laktoze u odnosu na kravlje ili kozije mlijeko. Odrasle mačke također mogu biti osjetljive na laktozu, tako da mliječne proizvode ne treba forsirati u njihovoj ishrani. Kada napune osam mjeseci mačićima se postepeno daje čvrsta hrana, a većina dosegne svoju zdravu težinu do prvog  rođendana.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.