Igranje sa bebama starosti od 0 do 6 mjeseci

Igranje s bebamaGradite povjerenje

Držite bebu u položaju koji je najudobniji i za nju i za vas. Gledajte je u lice, smiješite joj se i pričajte joj koliko vam je važna.

Ljuljajte je
Uzmite bebu u naručje i nježno je i ritmično ljuljajte s jedne na drugu stranu, dok joj istovremeno tiho pjevušite.

Imitirajte razne zvukove
Plješćite rukama, pucketajte prstima, izmišljajte neobične zvukove u raznim položajima u odnosu na glavicu vaše bebe. Puštajte joj umirujuću glazbu, ali pripazite da zvukovi ne budu preglasni ili uznemirujući.

Pjevajte uspavanke
Bebice vole vrlo jednostavne uspavanke s ponavljajućim stihovima (npr. nina-nana) i ponavljanje istih pjesmica po kojima će znati da su u poznatoj i sigurnoj situaciji.

Pjevanje u krilu
Bebicu postavite u krilo, pjevajte joj razne pjesmice i lagano je i nježno nogom podižite u ritmu pjesmice, kako bi dobila dojam da odskakuje u sinhroniziranom ritmu sa zvukovima koje čuje.

Plesanje uz dječije pjesmice
Privinite bebu čvrsto na prsa i plešite polagano i nježno po prostoriji.

Igračke u vožnji

Na bebina kolica svaki dan zakačite neku drugu igračku. Važno je da je u bebinu vidnom polju. Slobodno joj pričajte koja igračka je danas s vama u šetnji.

Potaknite je da gleda
Uzmite igračku jarkih boja, šljokastu ili svjetlucavu i postavite je oko 50 cm ispred bebinih očiju. Važno je pridobiti bebinu pažnju nakon čega polagano igračku pomičite na lijevu pa desnu stranu, gore i dolje. Povremeno igračkom dotaknite bebin nosić i pratite može li se fokusirati na predmet te napredak koji postiže iz mjeseca u mjesec.