I oni trebaju svoje ljekare

Svi koji duže imaju kućne ljubimce znaju da je proljeće vrijeme kad posebnu pažnju trebaju posvetiti njihovom zdravstvenom stanju.
Osim obavezne vakcinacije, psa ili mačku morate cijepiti i protiv drugih bolesti. Stoga, ako već niste, pravac veterinaru. A kad ga već posjetite, neka pregleda vašeg ljubimca – od usne šupljine pa do očiju. Ako treba, odnosno ako ste uočili bilo kakve čudne simptome kod svog ljubimca, možda nije loše da napravite pretrage krvi.
Godišnji sistematski pregled potreban je posebno kad je ljubimac u godinama i kad se i kod njega, kao i kod ljudi, počinje pojavljivati niz zdravstvenih tegoba, koje se mogu, ako su otkrivene na vrijeme, držati pod kontrolom.
Sve je više životinja koje pate od alergija, a ako je vaš ljubimac jedan od njih, savjeti i pomoć veterinara dobro će doći. Psima i mačkama koji jedu gotovu hranu, a takvih je danas najviše, povremeno treba prekontrolisati zube.
Ukoliko se na njima nahvatao kamenac, moguće ga je skinuti. Mačkama se to radi pod anestezijom, dok psi to podnose i bez spavanja. Jednako je važno da ljubimce zaštitite i od nametnika.
Što ćete izabrati – ampulice ili ogrlice – ovisi o vama i vašim navikama. Ako pas ili mačka često borave na otvorenom, gdje su izloženi krpeljima, buhama i ostalim nametnicima, zaštita mora biti efikasnija. I tu će vam dobro doći savjet veterinara. Stoga, bez razmišljanja, posjetite ga i zatražite svu potrebnu pomoć i savjete kako bi vaš ljubimac bio zdrav i veseo.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.