Hrana koju voli naša jetra


Bolesti jetre nalaze se na desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrti, te stoga zaslužuje znatno veću pažnju nego što joj se trenutno posvećuje. Jetra je «tihi organ», ne buni se, te je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu.
Nakon kratkog uvida u zaista pozamašan broj funkcija jetre, zapitajte se koliko ste zapravo dobri prema svojoj jetri. Zadajete
li joj svakodnevna opterećenja unosom raznih lijekova, alkohola, aditiva i neumjerenih količina masti? «Toksičan», moderan stil života koji je obilježen zagađenjima, stresom, nekvalitetnom prehranom, neselektivnom uporabom lijekova odražava se na jetri, te se ponekad kaže da je jetra ogledalo našega zdravlja. Ipak, većina ljudi tijekom života ne razvije «klasične» bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze ili žutice.
Učestala konzumacija velikih količina masne i pržene hrane i/ili «junk food-a». Hrana poput prženih krumpirića, krofni i čipsa,
izvor je lipidnih peroksida (užeglih masti) koji su toksični za jetru. Lipidni peroksidi imaju snažan imunosupresivni učinak
i oštećuju membrane stanica jetre. Masti kojima treba dati prednost je maslinovo ili bučino ulje
Neumjereno konzumiranje kafe ili alkohola, pušenje,otrovi,tragovi pesticida u hrani , lijekovi i oralna kontracepcija.
Za zdravlje jetre je važna pravilna funkcija bubrega, te je potrebno  u prehranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijem,
poput banana, badema, rajčica, grožđica, šljiva i osigurati dnevno potrebnu količinu vode (1-2 litre dnevno).
Tradicionalan pristup «čišćenju» jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cvekle, radića i maslačka.
Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na
«prekovremeni» rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena jetra.
U svoje obroke uključite što više: artičoke, Bijeli Luk,Jabuke i Kruške,Grašak, Soja,Grah,Radić,Raštika
A idealan sok za bolesnu jetru je prirodni i svježi sok od špinata.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.