Faze između šestog i dvanaestog mjeseca

Između šestog i dvanaestog mjeseca dijete prolazi kroz uzbudljivo razdoblje pubo preobrazbi. Sve bolje ovladava svojim pokretima i kretnjama. Igre postaju sve raznolikije, a sporazumijevanje sa bližnjima sve sadržajnije.
Rast i prehrana

neka djeca imaju široku, a neka izduženu glavu.Neka imaju puno kose, a neka tek paperje na vrhu glave. Neka već imaju osam zubi, ili više, a neka nijedan. Ne postoje pravila, kosa i zubi  rastu svojim ritmom. Ne budite zabrinuti i ne žurite se: na kraju će ipak sve to doći!¸Dojenče i dalje brzo raste i deblja se. Dojenčad dobiva prosječno 8 cm i 2,5 kg tokom drugog polugodišta svog života. Pa ipak, svako je djete jedinstveno i postoje velike razlike između njid.

Promjene apetita

Razlike u apetitu još više naglašavaju tjelesne razlike. Neko proždrljivo dojenče postat će veliko, punašno, okruglih obraza. Drugo će se ipak zadovoljiti manje obilnim obrocima, samo regulirati svoje potrebe i debljati se sporije nego proteklih šest mjeseci; izgubit će nekoliko jastučića i početi poprimati izduženiji izgled. U nekim prilikama dojenčetu se može smanjiti apetit, primjera radi dok mu rastu zubi. Osim toga, pred kraj drugog polugodišta dijete počinje birati što će jesti, prihvaćajući jedno jelo i odbijajući drugo. Prihvatite djetetov ritam razvoja. Nije važno je li rast brz ili spor, najvažnije je da bude pravilan.
Uz odrasle
Sjedeći u svojoj visokoj hranilici, dijete voli prisustvovati porodičnim obrocima, kada je pojelo svoj. Ako uživa u hrani, iskoristit će to da još malo poveća svoj obrok; ako ne, proba malo od svega i zabavlja se sa komadićima hrane koje mu date. Uskoro će htjeti samo piti i samo držati viljušku.
Prve igre

Dojenče, koje je već prije pokazivalo zanimanje za predmete, pravi čar rukovanja sa njima otkriva između šestog i dvanaestog mjeseca. Postaje vrlo spretno, sigurno uzima igračke i vrlo pažljivo ih proučava. Dodiruje ih,okreće na sve strane, promatra, pokazuje vama akos te u blizini. Šake i prsti sposobni su za sve više pokreta, što djetetu omogućava da pomnije promotri sve što ga okružuje. Odsada ono zna da skrivena stvar nije prestala postojati. Sada će tražiti igračku koja je nestala, što mu otvara mogućnosti za brojne igre sa vama.Zanima ga vlastita moć nad predmetima: pušta kocku da padne i promatra taj pad; voli udarati po zvonu i slušati njegov zvuk; jako ga zabavlja kotrljati lopticu po podu i ići za njom.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.