Engleski Koker Španijel

TEMPERAMENT
Oni su srčani, energični, radosni i dopadljivi, ljubki i nježni psi. Ovaj živahni pas je izvrstan sa djecom: nježan i uvijek spreman za igru, ali ne trpi mnogo zadirkivanje. Druželjubiv je sa strancima, umjeren u lajanju i izvršava, sa puno poštovanja, date mu naredbe. Izvanredan je kao pas za druženje. Generalno je ovo vrsta koju treba dosta izvoditi vani, iako postoje i rezervisane jedinke. Temperament široko varira. Neke kuje znaju biti dominantne i ne bi trebalo da imaju ne-dominantne vlasnike. Mužijaci, sa druge strane su mnogo više spremni za saradnju. ‘Poljski’ tip je možda previše aktivan za dobrog ljubimca. Trening kokera mora biti veoma pažljiv, ali ipak strog, pošto je ova vrsta veoma osjetljiva, a sa druge strane, nezavisna i inteligentna. Dobro se ponašaju sa mačkama u kući. Prema istraživanju iz 2002 godine, provedenom nad 487 kokera, samo 1% pasa je agresivno na ljude i 2% je agresivno na druge pse.

ZDRAVLJE
Skloni su infekciji ušiju. U toku ljeta, uši bi trebalo češće provjeravati. Kako su u stalnom dodiru sa zemljom, lako pokupe krpelje, i razne trave, koje često mogu da izazovu i gluvoću. Takođe, zbog stalnog njuškanja, i oči često mogu da obole. Najčešće bolesti očuju su katarakta (koja je najčešće nasljedna), kao i očni glaukom. Mužijaci mogu imati reproduktivnih problema u vidu povučenih testisa. Engleski kokeri takođe mogu imati i problema sa bubrezima.
Opšti izgledRadostan, robustan, sportski dobro izbalansiran, kompaktan sa približno istim rastojanjem od grebena do zemlje, i od grebena do korijena repa.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.