Dvostruka radost

Sedam stvari o odgoju blizanaca
Mnogi roditelji možda nisu svjesni što ih sve čeka kad odnose blizance iz porodilišta. Ključna stvar za njihovo odgajanje je dobra organizacija i priprema. Blizanci znače i dvostruku radost i dvostruko posla – barem na početku. Za roditelje je stoga ključna priprema. I ne brinite se pretjerano niste jedini – gotovo svaka treća na 100 trudnoća na svijet donese blizance. A zbog umjetne oplodnje rađanje blizanaca je češće nego ranije.
Pogledajte barem sedam činjenica koje će vam pomoći u odgajanju blizanaca:
1.    Vi odredite raspored – u suprotnom se pozdravite s odmorom.
I jedna beba je dovoljna briga, no kad imate blizance nužno je održati raspored. Obje bebe se trebaju naviknuti na isti raspored hranjenja i spavanja. Ako to i ne bude tako na početku s vremenom će se prilagoditi.
2. Obje bebe možete dojiti istovremeno!
Dojite li blizance možete to činiti istovremeno, no treba vam dobra koordinacija i strpljenje.
3. Jedna kolijevka je sasvim dobra, na početku.
Novorođeni blizanci na početku mogu dijeliti istu kolijevku. Ukoliko spavaju bolje ako je onaj drugi pokraj njih, možete ih zadržati u istoj kolijevci dok ih ne prebacite u prve dječje krevetiće. Mnogi roditelji razdvoje ih ako su nemirni i bude jedan drugoga. No dok je jedna kolijevka sasvim u redu sjedalice u autu moraju biti zasebne.
4. Novorođeni blizanci vjerojatnije imaju respiratorne probleme.
Novorođeni blizanci češće se rađaju s manjom tjelesnom težinom i ranije nego bi trebali. Nedonoščad je sklonija respiratornim problemima jer im pluća nisu razvijena kao kod beba koje se rode u terminu.
5. Novorođeni blizanci dijele sve – uključujući i mikrobe
Češće nego druga braća i sestre blizanci dijele svoje bolesti. Ako se jedan odmah nakon rođenja razboli od zarazne bolesti dobro je razdvojiti ih.
6. Blizanci mogu biti slični, no oni su i različiti
Potaknite razlike između blizanaca i nikada ih ne uspoređujte. Svako dijete ima svoje jače i slabije strane, tako je i s njima. Potičući različite sklonosti koje imaju smanjit ćete i natjecateljski duh koji bi se mogao pojaviti. Naučite ih da budu samostalni i ne ovise toliko o onom drugom.
7. S vremenom odgoj blizanaca postaje sve lakši i lakši
Mali blizanci uvijek imaju jedan drugoga za igru i nakon druge godine spavaju bolje nego samo jedna beba.
www.net.hr

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.