Dobra i loša strana antibiotika

Antibiotici se koriste u liječenju i sprečavanju pojave najčešćih bakterijskih infekcija. Djeluju na dva načina, bakterocidni ih ubijaju, a bakteriostatski prekidaju njihovo razmnožavanje, čime pomažu našem odbrambenom sistemu da lakše savlada infekciju.
Ipak, mogu poremetiti ravnotežu između normalne bakterijske flore organizma i gljivice Candidae albicans, koja je također normalni stanovnik sluznice našeg tijela.
Loše strane
Dođe li do kandidijaze, u dogovoru s liječnikom, treba uzeti neki od lijekova koji djeluju na gljivice, poput nistatina. Aminoglikozidi mogu štetno djelovati na bubrege, osjet sluha i ravnoteže, a kvinoloni uzrokovati konvulzije, pa ih ne smiju uzimati epileptičari.
Ponekad ubijaju crijevnu bakterijsku floru, koja sprečava rast patogenih mikroorganizama. Tada se može pojaviti pseudomembranski kolitis, kojeg prate proljevi i dehidracija. Srećom, do toga rijetko dolazi.
Penicilin, cefalosporini i sulfonamidi mogu uzrokovati alergijske reakcije, koje se prepoznaju po teškom disanju oboljelog, te osipu i crvenilu kože. Prilikom propisivanja lijeka, oboljeli mora upozoriti liječnika ako je ranije imao neku reakciju.
Tetraciklinski mogu uzrokovati oštećenje kostiju i zuba koji rastu. Ne daju se djeci i trudnicama.
Važno
Želite li se potpuno izliječiti od bakterijske infekcije, a izbjeći štetne nus pojave, antibiotike uzimajte u dogovoru s liječnikom i na tačno propisan način. Ne skladištite ih u kućnim apotekama kako biste za njima mogli posegnuti kad god vam se čini da bi mogli pomoći. Nepotrebno uzimanje može voditi porastu vrsta mikroorganizama otpornih na djelovanje onih koje već uzimate. Postanu li otporni na poznate antibiotike, onda ste u problemu. Ne uzimajte ih kada ste zaradili virusnu infekciju, jer ne djeluju na viruse.
Bijeli luk – prirodni antibiotic
Širok spektar djelovanja . Prepoznat kao prirodan antiseptik i antibiotik, bjeli luk je od davnina prisutan u narodnoj medicini za sprečavanje, liječenje i ublažavanje različitih tegoba. Njegova je primjena bila (i ostala) posebno popularna u Kini, Indiji i južnoj Evropi. Usporava rast bakterija te ih uspješno uništava, kao i viruse i gljivice. Vrlo je učinkovit kao sredstvo protiv prehlada, zatim različitih gljivičnih oboljenja kože i crijevnih infekcija. Ima i pozitivan učinak na krv i krvne žile. Tvari koje sadrži, posebno alicin, uspješno razgrađuju štetne masnoće koje se nakupljaju na stjenkama arterija. Redovita prisutnost na jelovniku može spriječiti i pojavu ateroskleroze.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.