Do kada koristiti cuclu?

“Ne postoji određeno pravilo, ali je istina da što duže beba bude koristila cuclu postajaće sve više zavisna od nje, te će plakati svaki put kada joj u sred noći cucla ispadne iz usta”, izjavio je kalifornijski pedijatar i glasnogovornik Američke asocijacije pedijatara Howard Reinstein.
Mnogi experti i pedijatri navode da je najbolje vrijeme za odvikavanje bebe od cucle u periodu do 12 mjeseci starosti. Tada nastaje faza kada bi bebe trebale početi razvijati sposobnost govora. Ukoliko beba drži cuclu u ustima u dužim periodima tokom dana imaće manje volje da izgovara glasove, te na taj način neće vježbati izgovarati pojedine riječi.
Još jedan od razloga zbog kojeg biste bebu što ranije trebali početi odvikavati od cucle je taj što cucla može imati velikog utjecaja na način kako će u budućnosti izgledati raspored zuba. Može se desiti da prednji zubi budu sasvim izbačeni naprijed. Medjutim, dobra vijest je da su ovakve promjene u većini slučajeva samo privremene. Zubi se uglavnom vrate u normalu nakon nekoliko mjeseci nakon što beba prestane koristiti cuclu.
Kada procijenite da je došlo vrijeme da beba prestane koristiti cuclu, bitno je da odvikavanje teče postepeno. Mnogi roditelji su uvidjeli da je najboljii i najlakši način tako što ćete joj prvo dnevno ograničavati upotrebu. Što se tiče noćnog odvikavanja, najbolje bi bilo da promijenite neke rituale uspavljivanja bebe, tako da joj odvratite pažnju od cucle.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.