Dječiji crteži

Mali umjetnici

Kroz dječiji crtež moguće je mnogo toga saznati. Naravno, promatramo li ga dovoljno pažljivo. Jer, djeca crtanje upotrebljavaju kao istraživačku, ali i metodu za rješavanje problema. Crtajući, oni daju vizuelne forme idejama i zapažanjima. Kako rastu, tako se smjenjuju i njihove istraživačke sklonosti.
Prvo crtanje
Djete već sa 18 mjeseci počinje ostavljati prve tragove na papiru ili nekim drugim površinama u kući. Eksperti te korake nazivaju vježbanjem koordinacije oka i ruke. Ispočetka je to gruba, a kasnije dolazi do fine motorne koordinacije koja se manifestira kroz dječije likovne radove. Korištenje boja u ovom uzrastu još vijek je nesvjesno.
Osnovni oblici
Sposobnost da dijete samo osmisli priču, te joj da smisao crtežom, javlja se već u trećoj godini života. Ovaj period stvaralaštva karakterizira sposobnost djeteta da ono što je na papiru poveže s onim što ga okružuje, dakle njegovom okolinom. Ipak, ovo je period u kojem djeca više vole apstraktno od realnog, a to se objašnjava bogatstvom boja i raznolikošću dizajna.
Ljudski oblici
Dijete svoje tijelo upoznaje u periodu od četvrte do sedme godine. Tada nastaje faza u kojoj se na crtežima javljaju ljudske figure. Takve su figure često nazvane punoglavcma, zbog neodoljve sličnosti s njima. Djeca vremenom razvijaju sposobnost crtanja različitih figura. Između ostalog, to podrazumijeva povezivanje trupa s glavom, te dodavanje detalja, kao što su prsti, obrve, kosa ili uši. Osim toga, na crtežima se obično javljaju detalji kao što su sunce, cvijeće i drveće.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.