Dječak ili djevojčica?

Nagađanje kojeg je spola dijete koje treba da se rodi i pokušaji da se spol utvrdi prije rođenja, ili čak po želji odredi u samom trenutku začeća, datiraju iz davnih vremena i starih kultura.
Aristotel je smatrao da spol djeteta ovisi o žaru muškarca u spolnom odnosu. Što je veća njegova strast, veća je i mogućnost da dijete bude muškog spola. Za vrijeme starih Grka vjerovalo se da se spermijima iz lijevog testisa začinju ženska, a spermijima iz desnog testisa muška djeca. Vjerovanje je toliko bilo rašireno da su muškarci prema želji za spolom djeteta podvezivali određeni testis.
Danas, također, postoje u narodu različita vjerovanja vezana za spol djeteta, doduše ne toliko specifična kao u prošlosti, ali isto tako veoma zanimljiva.
Veliki stomak-muška beba
Često možemo čuti da se kaže ako trudnica ima veliki stomak roditi će se dječak. Stručnjaci kažu da je ovo samo jedna psihološka pretpostavka, jer su muškarci krupniji od žena. Oni navode da veličina stomaka isključivo ovisi o težini bebe koja zavisi od genetike, ishrane i hormona same trudnice.
Oblik stomaka otkriva spol
U ovom vjerovanju, također, ima veoma malo istine. Obično se kaže da ako je stomak visok i okrugao – roditi će se dječak, a ako je nizak i širok – djevojčica. Zapravo, istina je da oblik stomaka zaparavo ovisi od jačine njegovih mišića, oblika same zdjelice trudnice i jačine njenih zglobova.
Pojačan apetit trudnice-muška beba
Stručnjaci navode da je ovo vjerovanje djelomično tačno. Rastom muškog spolnog hormona u (testosterona) povećava se apetit trudnice, ali ne smijemo zaboraviti da ovaj hormon može biti povećan i u nekim drugim stanjima. Apetit trudnice može biti povećan i ako je plod izrazito krupan, neovisno od spola. S obzirom da i ginekolozi na ultrazvuku sa velikom sigurnošću ne mogu skoro do pred kraj trudnoće odrediti spol djeteta, možda je bolje ne nagađati, nego pustiti da to ipak bude iznenađenje.
izvor:ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.