Djeca i boravak u prirodi

Djeca se danas rijetko igraju u prirodi što uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Najbolja metoda protiv debljine, dijabetisa i duševnih briga je – boravak u prirodi.
Mnogima je jasno, takođe je i dokazano; obaveze koje se nameću djeci već u predškolskoj dobi kao što je učenje brojeva i slova – negativno utiče na zdravlje djeteta.
Nedostatak kretanja zbog produženog boravka u zatvorenim prostorima ne dovodi samo do debljine nego i do socijalne izolacije. Motoričke sposobnosti današnje djece u posljednjih dvadeset godina sve su slabije, a sve više djece ima problema sa kilažom.
Nekvalitetno provedeno vrijeme, koje se potroši na gledanje televizije i na igranje igrica na računaru, sa jedne strane dovodi do toga da je sve više mladih sa stečenim poremećajem u metabolizmu inzulina.
Sa druge strane djeci nedostaje direktan kontakt sa vršnjacima, što nerijetko uzrokuje različite duševne probleme – hiperaktivnost, depresiju i tikove.
Zbog toga djecu već od najranije dobi treba poticati na igre na otvorenom, u koje je uključeno dosta kretanja.
Priključiti se djeci u igri dobar je savjet i za roditelje pod stresom – koji takođe osjećaju posljedice nezdravog, sjedilačkog života!

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.