Depresija kod djece

Depresivne simptome kod djece i mlađih adolescenata primjećujemo gotovo u jednakoj mjeri kao i kod odraslih. Prema nekim savremenim statistikama, depresivni simptomi ne samo da su jedni od najčešćih psihičkih poremećaja, već i hroničnih bolesti koje se javljaju među djecom i maldima. Istraživanja pokazuju da je 3 – 10% osoba u dobi od 12 do 17 godina već jednom patilo od depresije ili još uvijek pati. Kod djece ispod 12 godina, učestalost se kreće između 0,3 i 2,5%.

Poteškoće sa kojima se depresivna djeca i mlađi adolescenti susreću

Generalno gledano, moguće je tvrditi da djeca i mladi ispoljavaju iste simptome kao i odrasli. Kada pomno posmatramo depresivno dijete, dolazimo do zaključka da preovladava osnovno raspoloženje koje možemo okarakterisati kao depresivno i tužno. Također se uočava plačljivost i nezadovoljstvo, te razdražljivost koja često dovodi do toga da dijete postane svađalački raspoloženo – čak i agresivno.

Kao i kod odraslih, dolazi do bezvoljnosti i gubitka zanimanja za stvari koje su prije depresivne epizode izazivale veliki užitak i radost. Osjećaju konstantnu krivicu zbog raznoraznih stvari. Često ispoljavaju stvarne ili umišljene strahove (od mraka, smrti, samoće, napuštanja od strane roditelja, rata, i budućnosti općenito).

Kod njih uočavamo zaboravnost, poteškoće sa koncentrisanjem i obavljanjem zadataka do kraja. Također, imaju manjak energije te vrijeme provode radije sami u sobi ili pred televizorom nego sa prijateljima u igri. U drugim slučajevima, depresivna djeca mogu ispoljavati nemir i hiperaktivnost. Kao i odrasli, pate od poteškoća sa spavanjem i raznih fizičkih boljki. Neke od komorbidnih pojava se mogu odnositi na poremećaje hranjenja, što rezultira u ekstremnoj potrebi za slatkom ili u tome da dijete nema apetita.

Terapije

Postoje različite vrste psihoterapije za djecu i mlade koji pate od depresije. Najčešće se primjenjuju psihoanaliza, kognitivno – bihevioralna terapija i porodična sistemska terapija. Također, u nekim slučajevima je potrebna farmakoterapija no na žalost nema dovoljno studija koje govore o pozitivnim aspektima njihove primjene, kao ni o eventualnim kontraindikacijama.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.