Da bi dom bio zdrav

Higijena u kući tjera mnoge bolesti

Savremeni čovjek obolijeva od velikog broja doskora nepoznatih bolesti. Za mnoge od njih uzročnici su u vlastitom domu. Pravilna higijena i održavanje reda, mogu pomoći da se one izbjegnu. Prostorija u kojoj naročito treba paziti na higijenu je kuhinja. Skuhana i pripremljena hrana ne smije biti u dodiru sa sirovom, a kad je spremate u frižider ubrzajte njeno hlađenje. Ne ostavljajte tekuću i kašastu hranu u kuhinjske plakare, jer su oni idealno mjesto za razvoj klica. Kućnim ljubimcima, ma kako njegovani bili, nije mjesto u kuhinji, a svaki put kad ga dodirnete, operite ruke sapunom. Kuhinjske krpe treba redovno održavati i mijenjati, a ruke posušiti papirnim ručnicima. Suđe ne treba brisati krpom, nego isprati vrućom vodom i ostaviti da se osuši. Obratite pažnju na posude za so i biber jer ih koristi cijela porodica, a i gosti. Zato ih treba svaki čas čistiti.

Dnevna soba
Kao i ostale prostorije u kući, dnevna soba je raj za grinje, kućnu prašinu i bakterije. Zbog toga tkanine, tepisi, pokrivači, zavjese, zahtijevaju redovno čišćenje. Obično se organizira sezonsko «veliko spremanje», a najbolje se držati redoslijeda čišćenja. Prostoriju uvijek treba čistiti od viših površina prema podu. Uklonite paučinu sa plafona, ne zaboravljajući ukloniti prašinu sa lustera, a onda usisati pod ispod njih. Tepihe operite šamponom, a potom i zavjese i roletne. Nakon pranja prozora, ispraznite police, očistite prašinu i presložite stvari u njima. Po završetku čišćenja otvorite vrata i prozore kako bi u sobu ušao svjež zrak. Obratite pažnju na čišćenje kvaka, jer su one najpogodnije mjesto za prenošenje klica.

Spavaća soba
Madraci, jastuci i posteljina odlično su mjesto za razmnožavanje grinja kućne prašine. Jastuci punjeni sintetikom jednako ih privlače kao i oni sa perjem, pa stručnjaci preporučuju pranje bar dva puta mjesečno. Preporuka je i da se umjesto kreveta sa tapeciranim, kupuju oni sa drvenim uzglavljem. Čisti se jednako kao i dnevna soba. Nije potrebno naglašavati koliko je neophodno pranje ruku nakon upotrebe WC-a. Sapun i vruća voda sasvim su dovoljni, ali dobro posušite ruke jer vlažne prenose bakterije. Redovno mijenjajte peškire ili ako ste u mogućnosti, koristite papirne.Vlaga i plijesan u kupatilu čine da spore gljivica i bakterija bujaju, što može uzrokovati nastanku ekcema, pa i astme. Učinite sve da ih uklonite, a uvijek zatvrajte vrata kupatila kako biste spriječili širenje vlage u druge prostorije. Kuću naravno treba redovno čistiti, ali ni to ne treba raditi prečesto, jer progresivnim čišćenjem u dom stalno unosite nove toksične materijale.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.