Čuvanje namirnica

Uvijek svježe povrće
Sačuvat ćete svako povrće svježe ako ga poprskate nekuhanim mlijekom. To je naročito praktično ako vam je preostala količina koja bi, inače, uvenula i pocrnila i postala neupotrebljiva.
Da krompir ne pocrni
Čim isiječete krompir na kriške on brzo pocrni. Poprskajte ga odmah limunovim sokom i ostat će dugo bijel.
Uvijek svjež ruzmarin
Nije mali broj recepata, naročito italijanskih, koji zahtijevaju ruzmarin kao začin. Možete ga dobiti i u prahu ali ipak mnogo aromatičniji ako je svjež. Tokom čitave zime ruzmarin će zadržati svježinu ako grančice ubodete u posude sa pijeskom.
Zeleni peršun
Peršun u vezici će ostati duže svjež i zadržat će boju ako ga držite u čaši sa vodom u koju ste nasuli nekoliko kapi limuna. Vodu sa dodatkom limuna treba mijenjati svaki dan.
Uvenula zelena salata
Već pomalo uvenulu salatu ostavite nekoliko minuta u mlakoj vodi i ona će povratiti svoju svježinu.
Otvorena tegla džema
Dobro će se održati džem u tegli ako se po površini pospe šećerom u prahu.
Kako sačuvati prezlu
Da bi se sačuvala duže i da ne bi primile neprijatan miris buđi, dodajte jedan do dva lista lovora u kutiju ili kesu u kojoj inače čuvate prezlu.
Zgrudvana so
Stavite u posudu za so desetak zrna sirove riže, ona će u sebe uvući svu vlagu i so će ostati suha.
Da banane budu svježe
Naravno, kupite banane koje nisu suviše zrele, u svakom slučaju nikako prezrele. Odmah odvojite jednu od druge, jer ih ona peteljka, na kojoj vise, hrani. Tako ih možete sačuvati i po dvije sedmice. Naprotiv, ako su zelene, ostavite ih nekoliko dana na peteljci pa ih tek onda razdvojite.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.