Uvijek svježe povrće
Sačuvat ćete svako povrće svježe ako ga poprskate nekuhanim mlijekom. To je naročito praktično ako vam je preostala količina koja bi, inače, uvenula i pocrnila i postala neupotrebljiva.
Da krompir ne pocrni
Čim isiječete krompir na kriške on brzo pocrni. Poprskajte ga odmah limunovim sokom i ostat će dugo bijel.
Uvijek svjež ruzmarin
Nije mali broj recepata, naročito italijanskih, koji zahtijevaju ruzmarin kao začin. Možete ga dobiti i u prahu ali ipak mnogo aromatičniji ako je svjež. Tokom čitave zime ruzmarin će zadržati svježinu ako grančice ubodete u posude sa pijeskom.
Zeleni peršun
Peršun u vezici će ostati duže svjež i zadržat će boju ako ga držite u čaši sa vodom u koju ste nasuli nekoliko kapi limuna. Vodu sa dodatkom limuna treba mijenjati svaki dan.
Uvenula zelena salata
Već pomalo uvenulu salatu ostavite nekoliko minuta u mlakoj vodi i ona će povratiti svoju svježinu.
Otvorena tegla džema
Dobro će se održati džem u tegli ako se po površini pospe šećerom u prahu.
Kako sačuvati prezlu
Da bi se sačuvala duže i da ne bi primile neprijatan miris buđi, dodajte jedan do dva lista lovora u kutiju ili kesu u kojoj inače čuvate prezlu.
Zgrudvana so
Stavite u posudu za so desetak zrna sirove riže, ona će u sebe uvući svu vlagu i so će ostati suha.
Da banane budu svježe
Naravno, kupite banane koje nisu suviše zrele, u svakom slučaju nikako prezrele. Odmah odvojite jednu od druge, jer ih ona peteljka, na kojoj vise, hrani. Tako ih možete sačuvati i po dvije sedmice. Naprotiv, ako su zelene, ostavite ih nekoliko dana na peteljci pa ih tek onda razdvojite.