Čišćenje doma

Stari trikovi priskaču u pomoć

U kuhinjskim ormarima postoji mnogo stvari kojima osnovna namjena nije čišćenje, ali koji mogu mnogo pomoći u tu svrhu. U vještim rukama limunov sok, orasi, vino, prašak za pecivo, postaju izuzetna sredstva za čišćenje i uklanjaju i najtvrdokornije mrlje. Limunov sok je idealan za otklanjanje hrđe i mrlja na plastici. Možete ga upotrijebiti čistog ili razrijeđenog. Odličan je i za čišćenje tragova na drvenom namještaju koji ostaju ispod tehnike, a koja dugo stoji na jednom mjestu. Fleke od začinjene i jake hrane nestat će očistite li ih razrijeđenim limunovim sokom.
Otopina sode bikarbon efikasno čisti mrlje od piva po namještaju i tepisima. Orah će očistiti mrlje na drvenom namještaju koji ostaju od vazni ili saksija. Polovicom oraha trljajte mrlju. Bitno je da površina bude suha. Pasta za zube ima isti efekat. Tragovi prstiju na zidovima vas izluđuju. Sredina ustajalog bijelog hljeba čisti takve mrlje.
Da bi se slivnik zasjao pomoći će prašak za pecivo ili stare zgužvane novine.
Želite li visoki sjaj emajliranih površina u kuhinji i kupatilu istrljajte ih brašnom, isperite i obrišite mekom krpom.
Bijelo sirće idealno je za pranje stakla i čaša. Za završno pranje prozora koristite i izgužvane novine. Rezultat su sjajni prozori.
Dok čistite kuću možete pijuckati vino, ali jednu čašu ostavite i za staklo tuš kabine ili kade. Sve mrlje i kamenac će nestati.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.