Čišćenje doma – obratite pažnju na detalje

Prije nego krenete u uobičajeno pospremanje svoga doma, skrenut ćemo vam pažnju na deset najvažnijih stvari kada je u pitanju čišćenje. Budete li pazili na navedene detalje, zaštitit ćete svoje i zdravlje svojih ukućana. To ne znači da ćete svakodnevno trebati prati, usisavati, spremati… Naprotiv, kada ste svjesni za koja mjesta u stanu je najvažnije da su čista, spremanje će postati lako i jednostavno.
PODOVI
Čisti podovi jedna su od najvažnijih stvari u stanu. Hodanjem se prašina i prljavština raznose posvuda, zato  je najbolje skidati cipele u hodniku te redovno (barem jednom sedmično) usisavati i prati podove. Grinje se vole nastaniti u prašini, prljavim tepisima i kaučima, te mogu uzrokovati mnoge probleme ljudima koji imaju problema s alergijama. Također je poželjno jednom godišnje oprati tepihe i tapecirani namještaj.
RADNE POVRŠINE
Površine u kuhinji, stolove i police potrebno je redovito brisati. To se posebno odnosi na radne površine u kuhinji koje se koriste za pripremanje hrane, jer predstavljaju plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Njih je potrebno svakodnevno čistiti.
HRANA
Hrana koja je preko noći ostavljena izvan frižidera i ostaci jela trebaju se odmah odstraniti i baciti u kantu za smeće ili u toalet. Ostavljena na sobnoj temperaturi, hrana postaje idealna za razmnožavanje bakterija. Tanjure i posude s ostacima hrane potrebno je odmah oprati.
SPUŽVICA ZA SUĐE
Prosječna spužvica za pranje suđa prljavija je od prosječne zahodske školjke. Kuhinjske krpe i spužve su uglavnom mokre i tople, te kao takve predstavljaju idealno stanište za bakterije. Svakodnevno ih je potrebno dobro oprati nakon upotrebe i staviti na suho mjesto (nikako ne u sudoper). Spužve je također moguće oprati i u mašini za pranje suđa i osušiti u mikrovalnoj na 30 sekundi.
KUPAONICA
Sve površine u kupaonici neka budu suhe, a jednom sedmično ih očistite sredstvom za čišćenje. To se posebno odnosi i na paravan za tuširanje, jer se obično na njemu nalazi najviše bakterija i ostataka sapuna.
ODVODI
Odvodi u kuhinji i kupaonici su najprljaviji dijelovi stana. Zato, neka uvijek budu dobro prohodni i čisti. Kako biste ih dezinficirali, ne morate koristiti snažne hemikalije – dovoljno je nekoliko puta sedmično u odvode usuti malo običnog alkoholnog sirćeta koji će rastjerati bakterije i očistiti odvode.
POSTELJINA
S posteljinom smo u kontaktu svaku večer oko osam sati. Kada je u pitanju odjeća, ne pada nam napamet da jednu te istu majicu oblačimo uzastopno tri tjedna bez da je operemo. Stoga je posteljinu idealno mijenjati barem jednom u dva tjedna ili jednom tjedno. Ako ste bili bolesni ili više vremena provodili u krevetu, promijenite je i češće.
PEŠKIRI
Svaki član domačinstva trebao bi imati svoje peškire i redovno ih mijenjati. Bakterije vole mokre i vlažne peškire koji se opet iznova i iznova upotrebljavaju.
PREDMETI KOJE ČESTO DIRATE
Redovno brišite predmete i površine koje se svakodnevno dodiruju. Pri tome se misli na prekidače, kvake na vratima, telefon, tastaturu kompjutera i miša, daljinske upravljače, wc ručkice za puštanje vode… Mnogi virusi prenose se baš ovim putem – kada puno ljudi često dodiruje iste predmete koji nisu dugo očišćeni.
KUĆNI LJUBIMCI
Redovno čistite dlake koje su vaš pas ili mačka ostavili svuda za sobom u stanu. Obavezno naučite svog ljubimca da mu mjesto nije u vašoj spavaćoj sobi, a pogotovo ne na krevetu u kojem spavate. Osigurajte mu udobni kutak gdje će moći na miru spavati. Redovno ga kupajte i čistite od buha te vodite veterinaru na preglede kako biste se uvjerili da su zdravi, jer ljubimci mnoge bolesti mogu prenijeti na vlasnike.
www.centar-zdravlja.net

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.