Četiri osnovna pravila brzinskog čišćenja

Zanima vas kako kuću očistiti na brzinu? Četiri osnovna pravila olakšat će vam svakodnevne muke (a i one velike kojima se pozabavimo jednom sedmično ili svake dve sedmice).

1. Budite organizovani i imajte sva potrebna sredstva blizu sebe.
Kanta za vodu, spužve i krpe, sredstva za čišćenje, držite na preglednom i lako dostupnom mjestu. Svejedno je gde ga držite u kuhinji ili kupatilu, bitno je da se ne skriva negde iza na mjestu gde vam je i sama  muka “iščeprkati” ih napolje.  Kao što radnici, na primer na gradilištu, imaju pojas s alatom kako bi im on stalno bio pri ruci, tako i vi morate imali lako dostupan “alat” za posao čišćenja, što znači da bi kad krenete čistiti bilo dobro da sva potrebna sredstva stavite u jednu kanticu ili u lavor i ponesete ih sa sobom.
Ovo je naročito pametno ako imate veliku kuću. Zamislite samo da se sobarice u hotelima moraju nakon svake sobe vraćati u magacin stalno iznova po određeno sredstvo ili krpu. Isto tako zaboravljanje određenog sredstva za čišćenje ili njegovo odlaganje nakon što ste ga upotrebili, pa vraćanje da ga ponovo uzmete, nepotrebno vam oduzima dragocjeno vrijeme. To se možda čini kao dvije ili tri minute, ali pomnožite to s brojem puta koliko ste to učinili i vidjet ćete da možda tako gubite mnogo vremena. Prihvatite ovo pravilo i vidjet ćete da ćete uštedjeti na vremenu i energiji. Napravite i popis (može to biti i mentalni popis) zadataka čišćenja koje morate obaviti. Sami se odlučite šta je prioritet
2. Čistite od vrha prema dnu
Ovo se pravilo primenjuje na sve što čistite u svom domu. Nije bitno radi li se o detaljnom čišćenju ili površinskom održavanju. Svakog se posla uhvatite od vrha prema dnu. Ovo se odnosi i na čišćenje frižidera, brisanje prašine s polica, pranje kuhinjskih elemenata, pranja prozora ili šta god već – uvijek čistite od vrha i napredujte prema dnu. Što znači – podovi su zadnji.
Zašto na vrhu? Zato što je zakon gravitacije jako jednostavan – sva prljavština i prašina padaju prema dole kako čistite. Možda ste jedna od onih žena koja prvo usisava, ali to i nije pametno. Prvo obrišite prašinu, a tek onda usisavajte jer usisavač uvlači u sebe prašinu i prljavštinu, osim ako nemate onaj usisavač koji izbacuje vazduh nazad napolje.
Čišćenje na vrhu vas isto tako tjera da više pažnje obratite na vaše plafone, vrhove zidova, vrata i okvira vrata. To su često područja koja predvidimo jer više pažnje obraćamo na stvari koje su u visini naših očiju. Čišćenje od vrha prema dnu tjera nas da obratimo pozornost na cijelu prostoriju i temeljitije je počistimo. A osim toga i organizovaniji smo nego da čistimo malo gore, malo dole. A time se isto štedi vrijeme.
3. Prostoriju “obradite” kružno i bavite se samo jednom prostorijom u isto vrijeme
Kod čišćenja svaki je korak bitan, iako se možda ne čini tako. Što ste neorganizovaniji  i što se više “razletite” na više strana, to ćete lošije obaviti posao. Napravit plan i držite ga se. S čišćenjem krenite s jedne strane prostorije i napredujte prema drugom kraju. Tako vam ništa neće promaknuti i drugi put ćete imati manje posla i sve ćete brže obaviti). I nemojte zaboraviti gde ste stali ako zazvoni telefon ili morate dovršiti ručak. A ako uz sebe imate i sve što vam je potrebno (kao u prvom savjetu) nećete morati odlaziti do kupatila po sredstvo za čišćenje i nećete se zbuniti gde ste stali s čišćenjem.
4. Nemojte čistiti ono što je već čisto.
Možda vam se ovo čini kao očito, ali ljudi često neka područja u kući previše čiste. Primjera radi koliko vas očisti cijela balkonska vrata kad primjete otisak prsta ili ruke vašeg djeteta na njima? Često mislite: “Pa ne oduzima mi toliko više vremena da očistim cjela vrata. Nekoliko minuta više?”. Ali zapamtite nekoliko minuta za ovo, nekoliko minuta za ono i vrijeme se  nakupilo. Očistite samo zaprljani dio i krenite dalje. Možete “uštedjeti” sate ako očistite samo zaprljano područje, a preko drugih prođete samo vlažnom krpom.
Ne morate stalno prašinu brisati antistatičkim ili nekim drugim sredstvom za čišćenje. Za održavanje je dobra i antistatički praško za brisanje prašine s teleskopskim drškom, a prašinu detaljno obrišite/operite jednom u dvije sedmice. Još jedan primjer: ako u kući imate tuš ili kupatilo koju rjetko koristite – pa nećete je valjda svaki puta detaljno čistiti? Samo je malo prebrišite univerzalnim sredstvom za čišćenje i ona će biti spremna za upotrebu.
Najbolji način kako da ne čistite ono što je već čisto je jednostavan, samo se zapitajte:  “Koliko je ovo prljavo i gde se nalazi? Je li potrebno temeljito čišćenje ili samo održavanje?” Ako nije prljavo, krenite samo dalje na one stvari kojima je potrebna vaša ruka.

Izvor:www.savremenazena.rs

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.