Cane corso

Ovo je izvrstan pas čuvar, ekstremno odan svojoj porodici i nepovjerljiv prema strancima. Ima vrlo zaštitničku narav ali je sposoban razlikovati prijatelja od neprijatelja.
Instinktivno zna kad treba postati zastrašujući, defenzivni i zaštitnički pas za svog vlasnika, svoj teritorij i cijelu porodicu. Trebao bi biti pokoran svojoj porodici, a sumnjičav prema strancima.
Cane corso je normalno tih pas, laje samo kad upozorava na čudne situacije.
Uprkos veličini, oni su izvrsni kućni psi. Ova pasmina treba socijalizaciju kao i svaka velika pasmina. Dobro se slažu sa djecom. Njihov temperament je vrlo uravnotežen (stabilan). Cane corso, naročito mužjaci su skloni dominaciji – posebno prema drugim psima. Ova pasmina se brzo veže za svoju porodicu, a posebno za djecu.Vole biti uključeni u porodične aktivnosti. Izgled – Srednje velik pas, snažne građe ali elegantan sa snažnim i dugačkim mišićima. Vrlo istaknut, izražava snagu, agilnost i izdržljivost. Generalna struktura je kao kod mezomorfnih životinja čije tijelo je dulje nego visina grebena. Visina i težina – visina u grebenu je za mužjake od 64-68 cm, za kuje 60-64 cm uz toleranciju ± 2 cm. Težina za mužjake iznosi 45-50 kg (odnos težina/visina je 0.710 kg/cm), a za kuje 40-45 kg (odnos težina/visina je 0.680 kg/cm).
www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.